Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов и депутатите обещали на военния министър Красимир Каракачанов, че ще подкрепят в парламента предложението му за въвеждане на доброволна военна служба.

Става дума за Закона за военната доброволна служа, който регламентира как онези младежи и девойки, които са станали на 18 години и имат желание да служат в армията, как да го направят.

Още по темата

Красимир Каракачанов обясни в Смолян, че продължава да настоява за връщането на казармата, която отиде в историята на 1 януари 2008 г., а въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока.

"Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия", настоя министърът на отбраната, цитиран от БТА.

"500 години хранихме чужда армия, стига толкова", отсече той.

Според него рисковете в света стават все повече и приближават към границите на България, така че и армията ни трябвало да е силна, а младите хора трябвало да имат военна подготовка.

Така че с въвеждането на доброволната служба, те ще се учат 6-9 месеца в зависимост от специалността.

Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва. "Това би довело и до решаване на проблема с недокомплекта, защото една част от тях може да харесат и да останат на служба", аргументира се Каракачанов.

По негови данни незаетите места в системата на отбраната в национален мащаб са 5500.

За проблемите с недокомплекта са отделени 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн. лв., според военния министър.

"За да има държава, да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия", категоричен е Каракачанов.

Той предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба.

Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба.

"Заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас, държавите от Южна Европа или Балканския регион", смята той.

А след като стана ясно, че ще има скок на заплатите на полицаите, за което премиерът Бойко Борисов се съгласи, Каракачанов зае страната на военните и отсече, че е правилно целият сектор "Сигурност" - армия, полиция, служби за сигурност, да бъдат в комплект.

Според него не би било правилно да се отпускат пари "само там, където някой вдига шум или прави протест".

"Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията", допълни вицепремиерът.

Той заяви, че и през следващата година ще има увеличение на заплатите на военнослужещите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase