Снимка: Reuters, архив
fallback

ГЕРБ не се отказва от ратификация на Истанбулската конвенция и смята, че дебатът е изкривен. Това стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева, правосъдния Цецка Цачева и шефката на парламента Цвета Краянчева, който в неделя дадоха брифинг в централата на ГЕРБ заради отказа на левицата да подкрепи документа, който предстои да влезе в дневния ред на депутатите за ратификация.

Oще по темата

Захариева призна, че се надява българските социалисти да послушат Сергей Станишев, лидер на европейските социалисти, който влезе в остър сблъсък с червената шефка Корнелия Нинова по въпроса. Според Станишев в конвенцията въобще не става въпрос за трети пол, а дискусията била изкривена.

"Силно се надявам българските социалисти да послушат разума", коментира външният министър.

"Не се заигравайте с дребни популистки неща", призова Екатерина Захариева.

Според нея Конвенцията ще задължи българската държава да осигури превенция и възпитанието на децата, че насилието над жените не е приемливо.

"Истанбулската конвенция има за цел да покаже, че християнска Европа не приема стереотипите и приемането за нормално в други части на света жените да бъдат принуждавани да се омъжват, да бъдат осакатявани, изнасилвани", мотивира се още тя.

Захариева смята, че Конвенцията нито е приета набързо, нито без дебат, защото дискусиите по нея се водят от 2013 година.

"Много е странно това разминаване в позициите, когато сме в Брюксел подкрепяме, а в България за политически дивиденти се противопоставяме", коментира Екатерина Захариева.

Тя отново отсече, че никъде в документа няма текст, който ще принуди България да признае еднополови бракове или "трети пол".

"Терминът "социален пол" всъщност е от 70-те години, много широк в социологията, който означава разчупване на стереотипите за двата пола- мъж и жена, които поставят жената в неравноправно положение", обясни Захариева.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева посочи, че това е документ на Съвета на Европа, тя може да бъде приета след широк дебат в Народното събрание.

"Не става дума за "трети пол", категорично е записано, че понятието пол не замества съдържанието на понятията мъж и жена, а това е само за целите и нуждите на Конвенцията", настоя и тя.

Цвета Караянчева също посочи, че конвенцията е срещу насилието над жени и деца.

И за да бъдат разсеяни всякакви съмнения за това какво точно пише в Истанбулската конвенция в сряда ще има отворен дебат в парламента, на който са поканени всички депутати и представители на неправителствени организации и на вероизповеданията в България по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

236

Само питам

преди 6 години

А няма ли няква конвенция, която да защитава всичкк хора от насилие, не само жените или гейовете, а и мъжете, децата, нормалните хора, ***, българите, арменците... Не трябва ли борбата срещу насилието да обхваща всички хора, а не определени групи...

235

Анонимен

преди 6 години

И защо ни информирате какво са казали тези чaвки? Дайте и друга позиция, друга гледна точка. Примерно тази на Валерия Велева, как прави анализ на всеки цитат по-горе и го оборва. На акад. Георги Марков ...

234

Анонимен

преди 6 години

Извратените европейски ценности сериозно навлизат в православна България.Ще го допуснем ли!?

fallback