Снимка: Булфото, архив
fallback

След като мнозинството в парламента преодоля ветото на президента Румен Радев върху бюджета на НЗОК, от БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради § 6 от закона.

Oще по темата

С текстовете се въвежда мораториум за плащане на нови лекарства и нови дейности от Касата през следващата година за пациенти с онкологични, автоимунни и други тежки заболявания. Очаква се от него Касата да спести около 25 млн. лева, а управляващите и НЗОК уверяват, че пациентите няма да бъдат ощетени.

"От името на ПГ на БСП искаме да обявим, че след отхвърлянето на ветото на президента ние ще дадем §6 от закона за бюджета на НЗОК на Конституционния съд. Считаме, че се отнемат и ограничават основни права на българските граждани - правото на живот", настоя червеният Жельо Бойчев.
 
Той допълни, че правото на здравно осигуряване и гарантиране на безплатно медицинско обслужване е ясно разписано в Конституцията.

"След този унизителен дебат днес, това е последният шанс и надежда за тези хора", заключи Бойчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 6 години

Човек може да си умре и без медицинска намеса.Защо да се мъчи в последните си дни?

26

ППО

преди 6 години

Има нещо садистично в БСП. Играят си с живота на хората. Новите лекарства трябва да се изпитват от желаещи и за сметка на производителя. Защо другите осигурени да се лишават от утвърдени медикаменти за да моге някой корумпиран лекар да взема комисионна?

25

онкоболен от 8 годин

преди 6 години

Колосална злоупотреба със спокойствието на вас,бедните,болни хорица.НЕ ,това не е "загриженост"а безкъвна гилотина и престъпление:1.всяко лекарство ,дори и лицензирано носи висок риск от неизвестни странични ефекти:Времето и дългото приложение са единствения верен критерии за полезността от дадено лекарствоПри мен най-тежкото усрожнение стана от ново лекарство ,на което възлагахме големи надежди с мая лекар

fallback