Снимка: БТА, архив

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. Това съобщиха от прессекретариата му.

Още по темата
Държавният глава връща § 6 от преходните и заключителните разпоредби на закона заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти.

Президентът счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост, смята президентът. 

Депутатите приеха да се въведе временен мораториум за нови лекарства, нови болници и нови дейности. В закона беше записано, че през 2018 г. НЗОК няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.

По-късно от Министерството на здравеопазването заявиха, че налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и абсолютна невъзможност да се ползват предимствата, предоставени от новия по-голям бюджет за здравеопазване.

С него се осигуряват с 407 милиона повече средства за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение, посочват от МЗ.

Според здравното министерство чрез бюджета е намерена правилната рамка, в която публичният фонд може да осигури финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи.

Всеки един закон при необходимост може да бъде променян по волята на Народното събрание. Спирането му е необосновано и категорично е в ущърб на интересите на пациента, смятат от министерството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase