Ерна Солберг и Бойко Борисов. Снимка: БТА

България е много важен партньор за Норвегия в Европа. Притеснени сме от случващото се с Brexit и чакаме с нетърпение Българското председателство. Това заяви норвежкият премиер Ерна Солберг на съвместен брифинг с премиера Бойко Борисов. Двамата разговаряха в Министерския съвет за двустранното сътрудничество, приоритетите на председателството и други теми от европейския дневен ред.

Двамата подчертаха важността на норвежкия финансов механизъм за страната ни и обявиха, че за новия програмен период по него ще бъдат предоставени 210 млн. евро за иновации, социално включване, интеграция, правосъдие и др.

Норвежкият премиер подкрепи приоритетите на Българското председателство през 2018 г., като посочи конкретно миграцията и интеграцията на Западните Балкани.

Ерна Солберг обеща помощ и сътрудничество на България, "така че хората от двете страни да се възползват от това, което правим". По думите й инспекциите по труда са засилили своите контакти, за да се гарантира, че идващите да работят в Норвегия българи няма да бъдат експлоатирани.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че в Европа се оценява добре това, че България се опитва да помага на Балканите.

Той очерта две възможности в тази връзка. „Или ЕС и всички ние правим необходимото да придвижим напред темата с Балканите, започвайки с инфраструктурата и всяка една от държавата да си покрива критериите, народите да имат възможност да видят, че ЕС ги е прегърнал и всеки с различни стъпки ще се придвижи напред. В противен случай населението на Балканите застарява, няма кой да плаща пенсии, идват популистки партии и това става територия на влияние на Великите сили, рай за трафик на хора и наркотици“, заяви Борисов.

По думите му Норвегия е една от най-развитите демократични държави в Европа и имаме пълната й подкрепа по всички теми – и за Турция, за взаимоотношенията по линия на НАТО, за случващото се на Балканите, за миграционния процес.

Българският премиер настоя, че сме длъжни да водим твърда външна политика и европейските лидери да участват във вземането на решения в процесите по света, които по думите му се развиват с бясна сила.

"Не може тези войни да се водят извън Европа, а всички пасиви да дойдат накрая в Европа, не е честно", настоя Борисов.

Премиерът отново подчерта, че сме длъжни да окажем помощ на бягащите от войните, а икономическите мигранти могат да бъдат приети в страните, в които има нужда от тях.

"Не може мигранти да се вкарват при кучешки условия и минимално заплащане и да се облагодетелстват трети страни – това нито е хубаво, нито е приемливо, работим по темата, но още по-твърдо и съвместно ще се действа по тази тема", посочи той. Борисов увери Ерна Солберг, че Норвегия ще може да разчита и занапред на страната ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase