Снимка: Булфото
fallback

Няма масово подслушване на политици, магистрати, журналисти, кълнат се главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ДАТО Цветан Китов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, въпреки че директорът на Националното бюро за контрол над СРС-тата Бойко Рашков настоя, че политици са станали жертва на неправомерно използване на "бръмбъри".

Oще по темата

Спорът стана по време на обсъждането на доклада на Бюрото за 2016 г., който парламентът прие.

МВР шефът Валентин Радев, чийто подчинени са най-големите заявители за използването на СРС, също увери, че никога не се използват неправомерно.

"Ние искаме СРС само за тежки умишлени престъпления и не делим хората на политици, журналисти, магистрати, съответният съд ги разрешава и статистиката сочи, че 70% от заявленията са одобрени, а останалите 30 на сто не са. Според колегите, които заявяват СРС-тата, ефективността от тях е около 20%", отчете той.

Сотир Цацаров пък се оплака от упреците на Рашков, защото излизало, че само Бюрото спазвало закона и се борило с безобразията на всички останали.

"Има ли съдебен акт за използване на СРС от съдия, той е задължителен за всички и Бюрото няма право да ревизира със свои актове съдебни, няма масово подслушване на журналисти, на магистрати, политици", настоя  главният прокурор.

Според него твърденията, че 10% от всички СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати са дълбоко неверни. Той допълни, че най-много са разрешенията от спецсъда, защото той се занимана с престъпни групи, а телефонните измами влизали в тази графа, защото и тези мошеници влизали в структурите на организирани престъпни групи.

След него и шефът на ДАНС отрече да са използвани "бръмбъри" без нужда. Той обаче призова да се изчисти най-ефективно законодателство, за да няма такива съмнения.

Георгиев обясни, че ДАНС има различни гледни точки с Националното бюро за контрол на СРС по отношение на случаи, свързани с прилагането на Закона за СРС.

Шефът на Държавната агенция "Технически операции", която е спецорганът, който прилага СРС-тата, Цветан Китов отсече, че "бръмбарите" се използват стриктно и само според закона.

Бойко Рашков обаче не им остана длъжен и се оплака, че има три случая на отказ бюрото да се запознае с материалите на ДАНС, изготвени по тези искания за "един много известен човек".

"Той не е в залата, но един друг е в залата", допълни Рашков.

"Имаме случаи на политици, наблюдавани със СРС-та и това се знае и вие го знаете", скочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 6 години

Този главен прокурор вкарал ли е някой в затвора от когато е избран?!? Някой голям и значим престъпник?!? Аз не съм чул и видял такова нещо, затова да не говори глупости, а да си ходи.

21

K.Коцев

преди 6 години

Г-н Цацаров,аз съм обиден,че не съм сред подслушваните и бих желал да ме подслуш- ват?! Ама ще кажете как така ?! Много просто - не правя нищо лошо и престъпно,та да се притеснявам,че някой щял да ме подслушва - и какво от това !Явно притесненията идват от личности ангажирани с престъпни идеи и намерения и затова не са съгласни да бъдат подслушвани,затова и вдигат врява ! Лошото е,че те са мого о е много трудно да бъдат подслушвани и контролирани...

20

Анонимен

преди 6 години

НЕ СЕ КЪЛНИ ,ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ТИ ВЯРВА.....

fallback