Тома Биков. Снимка: Булфото

Корнелия Нинова, като лидер на социалистическата партия, реабилитира приватизацията като процес, казвайки, че след като не е осъдена, всичко е наред. Това обяви на извънреден брифинг депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

По думите му социалистическата партия в продължение на десетилетия е твърдяла, че приватизацията е криминална. "Или твърди вече, че не е криминална, или че единствената сделка, която не е криминална е за "Техноимпекс", е заключението на Биков.

По-рано днес Корнелия Нинова обвини ГЕРБ в лъжа за "Техноимпекс" и показа документи за подаден сигнал и извършени проверки на приватизацията на дружеството. Миналата седмица от ГЕРБ цитираха писмо от главния прокурор Сотир Цацаров и посочиха, че не са подавани сигнали и не са извършвани прокурорски проверки по сделката за дружеството.

Корнелия Нинова не е платила реални пари, освен 70 хил.долара, останалите 90 на сто по сделката са компенсаторни записи и бонове, обясни Антон Тодоров. От ГЕРБ представиха редица документи като доказателство, в т.ч. и служебен доклад от одит, извършен през 1998 г. от дипломиран експерт-счетоводител за балансите във фирмата.

Когато се стига до приватизация на "Техноипекс", РМД-то се оглавява от Корнелия Нинова, тя става акционер и то с 33 процента, продължи Тодоров.След това, допълни той, стига до 31 на сто, а през 2005 г , преди да продаде акциите си, вече има 48 процента в РМД-то, което притежава "Техноимпекс".

Исканията за проверки за нас не са свидетелство колко и какви проверки са осъществени, не може веднага и конкретно да заявим, че не се касае за една единствена проверка - по сигнал на КТ"Подкрепа", коментира на свой ред твърдения на Корнелия Нинова председателят на правната комисия Данаил Кирилов, цитиран от БТА.

За лидерската среща, инициирана от председателя на БСП, той каза, че до момента няма покана. Самият Кирилов бил оправомощен от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да се включи в такива разговори, защото става дума за законодателна дейност и проекти, разработени от юристите на ГЕРБ.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ в лъжа относно "Техноимпекс" и показа документи за подаден сигнал и извършени проверки на приватизацията на дружеството.

Не са подавани сигнали - лъжа номер 1, подаден е сигнал, подписан от КТ "Подкрепа", посочи Нинова. Не са извършвани проверки - лъжа номер 2, извършвани са две такива плюс финансова ревизия, добави тя. Нинова показа документи от 1998 г., 1999 г. и 2001 г.

ГЕРБ цитират писмо от главния прокурор Сотир Цацаров, чете се едно изречение от него, но не се показва целият документ, коментира лидерът на БСП и посочи, че се е сдобила с него. Нинова отбеляза, че с това писмо главният прокурор казва, че сделката е отново проверена през юли 2017 г. и е потвърдено, че по преписката не са налице данни за извършени престъпления.

"ГЕРБ защо лъжете за "Техноимпекс" и за Корнелия Нинова?", попита тя.

Лидерът на БСП отбеляза, че когато предложила лидерите на парламентарно представените партии да се съберат и да вземат политическо решение за ревизия на целия преход, всички се покрили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase