Снимка: Facebook

Визитата на премиера Борисов и българската делегация в Саудитска Арабия е доста закъсняла. България определено изостава от останалите европейски страни с установяването на контакт с най-силната и най-влиятелната държава в региона, заяви в студиото на "България сутрин" бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Още по темата

"Липсата на каквито и да било дипломатически връзки със Саудитска Арабия постави страната ни в неизгодна ситуация. Със смяната на ръководството там обаче имаме реална възможност за рестарт на отношенията. Визитата на Борисов несъмнено е добро начало, защото за България е важно да общува със силните и важните лидери", коментира Керемедчиев.

Премиерът ни се срещна с краля Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд. Двамата договориха задълбочаване на сътрудничеството в някои области и обсъдиха възможностите за откриване на посолство на България в Рияд.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Борис Ангелов подчерта, че е доста интересно съвпадането на последния ден от визитата на Борисов с решение на Европейския парламент, който препоръчва Европейската комисия да наложи ембарго над търговията с оръжия със Саудитска Арабия.

"239 оръжия на стойност 239 млн. евро са били изнесените за там оръжия през 2016 г. Това е голям наш контрагент. Къде обаче отиват оръжията след забраната?", отсече той.

Борис Ангелов сподели за съмнения, че оръжията всъщност са предназначени за терористи в Сирия, както и за Йемен, където се води една доста "мръсна война", на която света, по думите му, най-накрая започнал да обръща внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase