Снимка: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова търси подкрепата на шефовете на парламентарните групи, за да се реши случаят с неизплатените заплати на работници от фалирали фирми.

"Занесох в парламентарните групи по едно писмо, едновременно прочувствено и гневно, за да привлека вниманието им върху една ужасна несправедливост", обясни тя.

Още по темата

По-рано тази седмица Манолова алармира, че решение на социалната парламентарна комисия е отложило влизането в действие на промените в Кодекса на труда за 1 юли следващата година, което на практика прави невъзможно служителите да получат неизплатените си възнаграждения.

В момента няма орган, който да е длъжен да инициира производство по несъстоятелност за фалирали фирми и затова с промените се предвижда това да е отговорност на Главната инспекция по труда /ГИТ/ от следващото лято. Според Манолова обаче така няма хората в заварено положение да си получат заработеното, тъй като в момента има 12-месечен срок между прекратяване на трудовото правоотношение и започване на производството по несъстоятелност, който, ако бъде просрочен, работниците няма да могат да си вземат дължимото.

"Това, което трябва да се направи, е ново заседание на социалната комисия, да се промени доклада и промените да влязат в сила от началото на годината", обясни Мая Манолова.

Тя коментира и аргументите на социалния министър Бисер Петков, че ГИТ има нужда от допълнителен бюджет и капацитет, за да може да инициира производство по несъстоятелност и време за подготовка, за да изпълнява новото си задължение.

"Министърът със своето настояване за отлагане с шест месеца даде да се разбере, че за него чиновниците са по-важни от мизерстващите хора", каза омбудсманът и настоя, че ГИТ има достатъчно кадри в цялата страна.

По думите й не става дума за емоции, а за справедливо отношение към хората. "С едно гласуване депутатите могат да им дадат възможност да си получат парите", заключи Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase