Снимка: БТА
fallback

Премиерът Бойко Борисов и петимата министри от кабинета, част от правителствената делегация, която е на официално посещение в Рияд, изразиха пред журналисти задоволството от срещите и оптимизъм за задълбочаване на контактите, което ще е от полза и за България, и за Саудитска Арабия.

В делегацията са вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Oще по темата

Почетен гост по време на посещението беше и Симеон Сакскобургготски, който също определи визитата за положителна. Правителствената делегация се прибира днес в София.

Убедени сме, че това беше много успешно посещение, исторически важно за България, каза министър Ивайло Московски. Днес имахме срещи в търговската камара на Саудитска Арабия и с колегите запознахме представителите на бизнеса с възможностите за инвестиции в България, уточни Московски, цитиран от БТА.

Решихме да подготвим споразумение за сътрудничество в областта на въздушния и на морския транспорт и следващите месеци ще сформираме работни групи за подготовката на документа. В Рияд също се прави проект за изграждане на метро и това дава възможност на наши фирми да се включат в него, посочи министърът на транспорта.

С моите колеги се разбрахме за допълнителни инвестиции в сектора и то не само в хотели с висока категория в столицата, а и в зимните и летните ни курорти, каза министър Николина Ангелкова. Саудитците се интересуват от нашия опит в занаятчийството и в работата с културното наследство, добави Анелкова.

Ще подготвим и туристически форум в Рияд следващата година. По идея на престолонаследника принц Мохамед бин Салман ще работим и за създаване на връзки между туроператорите на двете страни, каза тя.

Има възможности за сътрудничество и търговия между двете страни в областта на земеделието, каза министър Румен Порожанов. Днес имахме срещи с представители на големите фирми на Саудитска Арабия в земеделието. В страната има две големи ферми за крави - едната за 60 хиляди, другата със 120 хиляди бройки, които обаче се нуждаят от изхранване, така че има възможности за добри комуникации, посочи той.

На срещата с министъра на външните работи на Саудитска Арабия обсъдихме стъпките за откриване на посолство на България в Рияд през първата половина на 2018 година, каза Екатерина Захариева.

Има възможност да ни се дадат имот, на който да построим посолство, а другата опция е да ни съдействат за наемане на сгради. Обсъжда се вариант за размяна на собственост, защото Саудитска Арабия има посолство в България, но в имот под наем.

Обсъждахме посещение на министърът на външните работи Адел ал-Джубейр още в първите месеци на 2018 година, а след това се надяваме на посещение на най-високо ниво, но той трябва да дойде, за да го подготви, каза Екатерина Захариева.

България може да има много добро сътрудничество в сектор "сигурност" със Саудитска Арабия, защото тя успешно участва в борбата срещу тероризма и срещу "Ислямска държава", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Те имат добри специалисти и изградена система, която работи. Обсъдихме подписването на споразумение за обмен на информация в тази област, за да бъдем по-ефективни в борбата с тероризма, каза Каракачанов.

Мисля, че има достатъчно положителни сигнали за отношенията между България и Саудитска Арабия, посочи Симеон Сакскобургготски. Фактът, че България е в Европейския съюз, е много важен, но има и други допирни точки, а Саудитска Арабия е важна за региона и може да помогне на България, допълни Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 6 години

Г-н Сакскобурготски направи посещение в Саудитска Арабия,придружен от бодигарда си.Бодигарда за благодарност ще прекрати делата за имотите на г-н Сакскобурготски.

22

Анонимен

преди 6 години

В сферата на земеделието Боко ша прашта висшисти да садят картофи в пустинята.

21

Пророкът Гочо

преди 6 години

Бойко отиде да оправят последните фактури и гаранциите по доставките на оръжие за "Ислямска Държава", щото пуцалката там свърши. Царят сигурно е поканен за посредник, свидетел и гарант за договорките, защото коронованите особи си имат доверие, а Банкянският дебел е известен с поврътливостта си и със склонността да предава доверието на всички и всеки - от целия народ до най-близките си съратници, освен някои като Мишо Бирата и Ваньо Танов, които праща в командировка при най-големия началник.

fallback