Снимка: архив "Булфото"
fallback

Политическите затворници, т.нар. "Народен съд", избитите граждани, лагерите и репресивният апарат на държавната машина да влязат в учебниците за 10 клас и да бъдат изучавани от тийнейджърите.

Това поискаха от няколко десни организации в писмо до просветния министър Кирил Вълчев. Според тях само така ще се пребори статистиката, според която 79 на сто от българите от 16 до 30 години не са запознати с времето на комунизма.

"В огромната си част младото поколение не разбира в цялост същността на политическите процеси в периода на комунистическия режим. Незнанието в голяма степен се дължи на липсата на адекватно учебно съдържание за периода. Потвърждение за това е, че едва 10% от обществото се информира за комунистическия режим от училище и/или университет", пишат от ДСБ, Да България,  Зелените, ДЕОС и БЗНС.

Oще по темата

Десните цитират международни актове, според които тоталитарните комунистически режими трябва да бъдат осъдени.

България след Втората световна война до 1989 година и в момента се изучава в 10 клас по "История и цивилизации". Според десните партии обаче съдържанието на учебниците не гарантира цялостни знания на учениците за комунистическия режим.

"За да се гарантират такива, в учебната програма трябва да бъдат включени горянското движение и останалите антикомунистически движения, т.нар. "Народен съд", политическите затворници и избитите граждани, лагерите и репресивният апарат на държавната машина, а не те да бъдат удобно подминати под формата на "примери за репресия и нарушаване на гражданските права", пишат от десните до Вълчев.

Те напомнят, че тоталитарната държава въвежда насилието над хора като всекидневие, като ликвидира политическите противници и създава чувство на страх.

"От гледна точка на икономическите процеси, настояваме в програмата да бъдат заложени и фалитите на държавата, защото те представляват обективна реалност за разглеждания период", пишат още десните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

190

Анонимен

преди 6 години

Няма разлика между нацизма и социализма.

189

До Анонимен 141

преди 6 години

Ти си на 32 г. Това може да предизвика въздишка у мен - аз съм на 75! Струва ми се неприлично да товариш за Историята от първо лице, все едно аз - за Царство България. Внушават ти, че в Царството е цъфтяла икономика, която ни е правила сред първите в Европа! Лъжа! Щях да заваря нещо от този цъфтеж!Помня разрушена София, помня селата с къщи с землени подове, без електричество, водоснабдяване, с бълхи, авъв влаковете- дървеницци.Някого го били да влезе в ТКЗС, дядо ми го преби противник на ТКЗС

188

Българин

преди 6 години

Един пък искал да изучава комунизма и Хитлер???? Да се смееш ли да плачеш ли?? Ами чети бе ***, чети Капитала и Моята Борба..но едно е да ръсиш простотии друго е четеш трудове на велики философи и водачи..за това се иска пипе и не гебетична обремененост..

fallback