Снимка: Булфото, архив

Основната характеристика на 9-и септември е разделението. Проблемът не е, че обществото беше разделено 45 години, а че обществото продължава да бъде разделено и сега. Това каза пред bTV президентът Петър Стоянов.

"Толкова години след рухването на комунизма, хората, които са продали душите си, за да служат на този комунизъм, продължават да ненавиждат всеки честен и почтен човек, защото в неговото лице се оглеждат като в огледало, виждат своето безчестие. Това е следа, която ни преследва толкова години. Тук намирам в психологически план моралното развращаване, с което комунизмът допринесе за днешната деморализацията на българското общество. Това е големият проблем – промяната на манталитета”, посочи той.

Според него повечето от комунистите ловко се нагласиха и се възползваха от днешната система.

Петър Стоянов коментира и писателя Георги Марков, който беше убит по поръчка на комунистическия режим.

"Неговото място, когато става въпрос за българската историческа памет, е много специално, защото той е написал най-талантливите и най-задълбочени текстове за комунизма, стигна в дълбочина“, каза Петър Стоянов.

Според него писателят се е занимавал с психологията на комунизма, с механизмите, които го движат и от тази гледна точка той се е превърнал в може би най-ненавижданият човек от комунистическия режим в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase