Снимка: Пресцентър на президента

Всяко българче трябва да има достъп до българско училище. Това обяви президентът Румен Радев по време на среща с българската общност в Кипър.

Държавният глава е на официално посещение в островната държава. По време на визитата си той проведе среща с представителите на българската общност в Лакатамия и участва в церемония по откриването на улица, носеща името на Васил Левски.

Още по темата

"Изключително удоволствие е извън пределите на родината да срещам млади българи, съхранили своя език, култура и традиции, както и граждани на Кипър, които отлично говорят български език и пазят топли връзките си с България", каза Радев. Той похвали и приноса на българите за икономическото развитие на Кипър.

"Необходимо е всяко българско дете да има достъп до българско училище. Вниманието към младите хора и работата с тях е и работа за едно по-добро бъдеще на всички нас", каза още президентът по време на срещата.

Президентът похвали българите в Кипър, благодарение на които са отворени десет български съботно-неделни училища в страната, извършват се богослужения на български език в местна църква, развива се българската журналистика и е създаден български театър.

"Това чувство за принадлежност доказва, че българският дух в Кипър е жив и връзките между двата народа са силни и приятелски", заяви държавният глава.

Президентът и българите в Кипър обсъдиха подобряването на възможностите за образование и интеграция на сънародниците ни в чужбина и защитата на правата им както от българските, така и от чуждестранните институции.

По време на разговорите бяха обсъдени и перспективите за кандидатстване на нашите сънародници в български университети, както и възможностите страната ни да подкрепя изкуството, науката и журналистиката, създавани от българи в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase