Снимка: БТА
fallback

Премиерът Бойко Борисов заяви в Будапеща, че се работи за просперитета на държавата и нещата се случват.

"Имаме една година и можем да сме водещи и в Изтока, и в Запада", каза той пред журналисти. Борисов участва в Срещата на лидерите от Централна и Източна Европа и Китай.

Oще по темата

По думите му инвестициите от Китай точно отговарят на това, което ще е от полза за Балканите - инфраструктурните проекти. Според него, ако има строителство, има мир.

"Сега в Китай при тази дългосрочна перспектива за работа искат да започнат тези проекти, за които сме говорили. Мисля, че нещата в момента са много реални. На 6-ти и 7-ми ще проведем преговори за финансиране на коридор № 8. Китай много активно говори за инвестиции, говорили са и с Ципрас за това", каза още той.

С унгарския си колега Виктор Орбан Борисов е разговарял за кохезионната политика, за газовия хъб "Балкан", за източното партньорство, че "още много държави от Източна Европа трябва да седнат на масата за преговорите".

"На едно мнение сме, че трябва да мислим за подобно на Брекзит споразумение само с Турция, което да уреди всички спорни теми. На всички ни е ясно, че Турция няма да се присъедини към ЕС", коментира Борисов.

Според него с президента Ердоган може да се говори за скоростен влак Будапеща - Скопие - София - Истанбул. "С общи усилия имаме шанс не само да ни забелязват, но и да постигнем реални резултати", допълни той.

През последните години сътрудничеството във формат "16+1" се е развило значително в областта на политиката, икономиката и търговията, транспорта и логистиката, свързаността. Това подчертаха премиерът Бойко Борисов и унгарският му колега Виктор Орбан, които разговаряха по повод предаването на домакинството на Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

През 2018 г. България ще бъде домакин на форума.
 
Инициативата „16+1“ с всички свои проекти ще допринесе не само за просперитета, но и за мира, посочи Бойко Борисов. Той подчерта, че приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. остава евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

"Имаме редкия шанс да съчетаем две огромни икономически сили – ЕС и Китай със своите инициативи. Това ще даде възможност да напреднем по много проекти. Колкото повече проекти реализираме, толкова повече регионът ще бъде проспериращ и конкурентоспособен", коментира българският министър-председател, цитиран от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Анонимен

преди 6 години

Няма ли кой на тоя мутрафон да му отвори главата и да му извади мухлясали мозък.

91

Я, па Я

преди 6 години

А, можем от два стола да седнем на ... земята.

90

Анонимен

преди 6 години

Да сме водещи по стандарт на живот , пък остави на изток и запад

fallback