Снимка: Булфото
fallback

Заради безпаричие на места пътната маркировка е нарушена, а знаците са изпочупени или направо липсващи. Това прави рискови родните пътища, но строителният министър Николай Нанков се надява на бързо въвеждане на тол системата, защото с нея бюджетът за стопанисването им ще нарасне в пъти.

Иначе от АПИ преди настъпването на зимния сезон проверявали хоризонталната маркировка и пътните знаци, за да се гарантира безопасността на движението.

За маркировка на републиканската пътна мрежа досега са похарчени 10 459 250 лева, а за производство, доставка и монтаж на пътни знаци – 1 529 010 лв., обяснява Нанков в отговор на депутатски въпрос. До края на годината ще бъдат похарчени още 995 хил. лв. за маркировка и над 10 000 лева за знаци.

Нанков признава, че макар и маркировката и сигнализацията по родните пътища да са ключови за безопасността на движението и заради това да са приоритет за АПИ и МРРБ, ограниченият бюджет не позволява дейностите да бъдат изпълнени в пълен обем.

Всяка година през април – октомври се прави проверка на маркировката и на знаците. Когато времето позволява, както е през тази година, възстановяването им е продължава и през ноември - декември.

Природни бедствия като градушки, наводнения, свлачищни процеси оказват негативно влияние върху състоянието на пътищата. Не по-малка обаче е ролята за лошото състояние на пътищата и на вандалите,  които чупят пътните знаци и трият маркировката.

Възстановяването им се пада основно върху бюджета на АПИ, в който парите никога не са достатъчни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Joko

преди 6 години

Не стигали парите ....! Ами да ви кажа откъде да вземете: Продайте автопарк на депутатите, намалете им заплатите и безотчетните, съкратете с 50% държавната администрациа и.... готово. Питам още: ако намалим с 50% ПТП, с колко ще се намалят икономическите загуби за БГ. Е, инвестирайте тези пари превантивно....

10

Анонимен

преди 6 години

Трябва да си пълен и завършен наивник,че да повярваш на локума,че тол-системата ще докара нови пътни знаци и безупречна пътна маркировка!!Тя не се вдига да дава,а да взема!!С 20 будки и бариери ще се въртят едни милиони и милиарди,а поддръжката на пътищата ще я прави отново бюджет т.е.отново ние гражданите на държавата!!Ще се окаже после,че пари за знаци отново няма и парите от тол-а само от товарни автомобили не достигат,което налага плащане на тол-такса от всичко което се движи по път!!

9

Крадци

преди 6 години

Ами няма да има пари като крадете толкова нагло. Когато имате 10 милиона лева за нещо, от тях крадете 9,8 милиона и с останалите 200 хиляди лева имитирате дейност. Следващият път за същото нещо се предвиждат 30 милиона и от тях крадете 29,8 милиона и с същите 200 хиляди пак имитирате дейност . Ако ще 1 милиард да има, пак ще откраднете почти всичко и с останалите 200 хиляди пак ще имитирате, че нещо правите.

fallback