Снимка: Булфото, архив

Лицата от трети страни, потърсили закрила у нас, са намалели пет пъти в сравнение с миналата година. Отказите за предоставяне на статут на бежанец или хуманитарен са се увеличили два пъти, съобщи пред БНТ председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Оказа се, че центровете на агенцията в момента са запълнени под 20%.

Още по темата

"Преди години имаше забавяне на процедурите поради големия брой лица, които търсеха закрила. В момента всички забавени преки преписки са приключени. Тази година има около 3 400 човека, които са новорегистрирани, потърсили закрила и са издадени 12 000 решения", каза Първанова.

Около 82-83% от индивидуалните административни актове, които се издават от Агенцията, се потвърждават от съда.

Съдебната фаза на процедурата се осъществява в законовите срокове.

От няколко дни и семейството на Стив и Фатима от Сирия е със статут на беженци. Те са настанени в центъра в столичиня квартал "Враждебна".

"Две години чакахме, докато намерим каналджии, накрая намерихме хора, които ни докараха до границата на България, оттам ни поеха българските власти и ни настаниха в център", разказа Стив.

Семейството с две деца е платило за това над 5 000 евро на трафикантите на хора. Фатима каза, че в Българя се чувства добре.

"В моята страна има война, няма сигурност за децата ни", призна тя.

Семейството трябва да наусне центъра до 14 дни, след като вече има статут. Сега Стив и Фатима трябва да започват да се издържат като останалите български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase