Снимка: архив "Булфото"
fallback

Голяма част от българите не спират да хранят симпатии към комунизма, а причина за това е, че младите хора у нас са по-малко от по-възрастните.

Около това мнение се обединиха бившият депутат Методи Андреев и журналистката Ива Николова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изследване на "Тренд" от вчера показа, че 28 години след началото на т. нар. "преход" българите все още не могат да се обединят мразят или харесват социалистическия период. Раздвоението ясно личи в проучването, според което напълно еднакъв процент хора одобряват годините преди и след 1989 година.

Oще по темата

"Младите хора в България са доста по-малко в сравнение с възрастните, оттам идват и резултатите "в полза" на социализма. Нормално е наследствено обвързаните граждани да изпитват симпатии към "Бай Тошово време", каза в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Пред Bulgaria ON AIR Методи Андреев подкрепи нейната теза и допълни, че много голяма част от активно мислещите млади хора са напуснали страната ни, за да търсят по-добри условия за реализация. Пред тези, които са останали в България, пък се изправял огромният проблем с образованието.

"Ние сме единствената държава от тези, които свалиха комунизма и тръгнаха по пътя на свободната пазарна демокрация, която през тези 28 години не успя да направи първата стъпка в образователната система да се изучава подробно историята", смята Андреев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%., са част от данните на "Тренд".

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

345

простата рая

преди 6 години

харесва да ги управлява овчар като бай Тошо

344

Игнат Раденков?

преди 6 години

Той не знае ли, че когато се случи нещо нежелано, първо се търси причината за него и извършителите?Кой съсипа проспериращата допреди 73 години България?Чии синове и внуци станаха олигарси? Или в най-добрия случай, за олигарх ни сочат някоя кукла на конци, чиито милиони или дори милиарди са собственост на други лица, стоящи в сянка.НЕ НИ ПРАВЕТЕ НА ГЛУПАВИ И НАИВНИ !!!

343

Морски

преди 6 години

Всеки е наясно вече че 10.11.1989г. е черна дата в българската история.

fallback