Снимка: БТА
fallback

Спасяването на българските евреи е един от най-големите успехи на българските депутати, на българската църква, на българската общественост и народ. Това коментира външният министър Екатерина Захариева по повод твърденията на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че благодарение на съветските воини е предотвратено депортирането на българските евреи.

На брифинг, коментирайки оскверняване на паметника на Съветската армия в София, станало през нощта срещу 31 октомври, Захарова коментира, че благодарение на съветските воини са били спасени около 50 000 души от неминуема гибел.

Oще по темата

Според външния министър Захариева обаче това няма нищо общо с историята и тя се надява да е станало някакво недоразумение.

"Опитите за депортация започват още 40-та година. 43-та година в началото се спират с много силната подкрепа на народа, църквата. Нека да припомним, че тогава червената армия не е била в България изобщо. Да припомним и че за съжаление след 44-та година народният съд осъжда 39 от депутатите, които са подкрепили декларацията, на смърт. Надявам се наистина да е станало някакво недоразумение", коментира Екатерина Захариева.

По думите й трябва да помним историята си и да се гордеем с нея.

"Ние сме единствената държава, в която в този черен период евреите не само не са били депортирани, но и еврейското население е нараснало", коментира външният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

192

Анонимен

преди 6 години

С тези провокации,Русия само сплотява българите и ускорява премахването на паметника на съветския окупатор от София-"***",както и останалите съветски символи от страната.

191

Анонимен

преди 6 години

До Гаргамел196 Няма нужда да замазваш мръсотията след проскубаната Захарова,това е поредната провокация и поругаване на българската история,от страна на Русия.Преди нея Путин реши и той да унижи българите с изявлението,че българската азбука,която ползват в Русия,била дошла от"македонските земи.Ами,той Александър Македонски отдавна го няма,но тъпите кагебейци,откъде да знаят,нали те сътвориха"античските""македонци"?

190

Анонимен

преди 6 години

До До 194До 195 България само е администрирала отнетите й земи и е нямала индулгенция там,затова не е могла да ги спаси.Апропо,нали не бяхте българи,как така сега изведнъж станахте?Как така само в България са спасени 50 000 евреи,а в другите страни-не?Нали успехите на Червената армия са главната причина за спасяването на евреите?Защо Тито,начело на най-голямата партицанска армия в света,не спря ешароните на смъртта?България сама е спасила своите евреи.

fallback