Снимка: БТА

Спасяването на българските евреи е един от най-големите успехи на българските депутати, на българската църква, на българската общественост и народ. Това коментира външният министър Екатерина Захариева по повод твърденията на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че благодарение на съветските воини е предотвратено депортирането на българските евреи.

На брифинг, коментирайки оскверняване на паметника на Съветската армия в София, станало през нощта срещу 31 октомври, Захарова коментира, че благодарение на съветските воини са били спасени около 50 000 души от неминуема гибел.

Още по темата

Според външния министър Захариева обаче това няма нищо общо с историята и тя се надява да е станало някакво недоразумение.

"Опитите за депортация започват още 40-та година. 43-та година в началото се спират с много силната подкрепа на народа, църквата. Нека да припомним, че тогава червената армия не е била в България изобщо. Да припомним и че за съжаление след 44-та година народният съд осъжда 39 от депутатите, които са подкрепили декларацията, на смърт. Надявам се наистина да е станало някакво недоразумение", коментира Екатерина Захариева.

По думите й трябва да помним историята си и да се гордеем с нея.

"Ние сме единствената държава, в която в този черен период евреите не само не са били депортирани, но и еврейското население е нараснало", коментира външният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase