Снимка: МВнР
fallback

Не съветската армия, българският народ спаси българските евреи – това заяви Министерството на външните работи по повод изявлението на говорител на МВнР на Русия.

На брифинг говорителят Мария Захарова изрази позиция против вандалските прояви срещу паметника на Съветската армия в София и заяви, че българските евреи са били спасени благодарение на съветските воини.

Oще по темата

„Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България“, пише външното ни министерство.

Оттам посочват, че „без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви“.

Министерството на външните работи заявява също така, че е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната: „Категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите“, пишат от МВнР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 4 години

"Не съветската армия, българският народ спаси българските евреи това заяви Министерството на външните работи"Абсолютна лъжа. Българският народ изобщо не е имал думата. Българските евреи са спасени единствено и само от цар Борис Трети! Дълго е да обяснявам как точно и защо. Това неподчинение на царя е и една от причините Хитлер да го отрови (втората е отказът му да прати войски срещу Русия) Може ли такава вопиюща неграмотност от страна на МВнР! Наистина българите сега сме невеж народ!

59

Анонимен

преди 6 години

До до 42 от славянин41 Русия е заплаха за световния мир и затова санкциите срещу нея няма скоро да паднат,а ще се увеличават.Руснаците и сега гладуват и ядат хора,кой знае след години,какво ще стане с тях.Хулиганите от Кремъл богатеят на гърба на обикновените хора.Русия е криминална държава.

58

Анонимен

преди 6 години

До ПЕТКОВ 48 Но македонските евреи не са имали български паспорти ,което означава,че не са български граждани,освен това,българската държава не е имала индулгенции там,затова не са спасени.Българските комунисти са национални предатели и в дървените им глави стои само това,на което са ги научили менторите им от Москва.

fallback