Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Бъдете будни в помислите си и във всяко свое действие! Това пожела премиерът Бойко Борисов на българите по случай днешния Ден на народните будители. Той ги призова да помнят и почитат предците и да оценяват съвременните будители.

"Националното самосъзнание, ценностите и културата ни днес са плод на усилията на хиляди българи - книжовници, просветители и революционери", написа министър-председателят в профила си във Facebook.

Според него осъзнатата почит към предците и оценяването на съвременните будители са мостът към по-доброто ни бъдеще.

Още по темата

Празникът на българите честитиха и министри и депутати от различни партии.

"Съвременните будители можем да открием във всички сфери на обществения ни живот, но като че ли в най-голяма степен са сред учителите, университетските преподаватели, учените, иноваторите", каза просветният министър Красимир Вълчев.

Според него каквото сме постигнали в историята си, то е било заради будителите.

"Надявам се, че паметта за всички онези велики личности ще остане жива", допълни той.

Министърът на културата Боил Банов поздрави учителите и хората, които работят в читалища, училища по изкуствата и хора на духа.

"Бъдете любопитни, непредубедени и пазете жив пламъка на ентусиазма!”, написа той в приветствието си до тях.

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че днес почитаме личностите, които допринасят за събуждането на българския дух.

"Съвременните будители допринасят за това българинът да има повече национално самочувствие, да има повече национално достойнство и да има повече гордост в него", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase