Снимка: Булфото, архив

Депутатите не приеха да има охрана на пациентите и персонала във всяка болница, както предлагат от БСП с промени в Закона за лечебните заведения.

Предложенията на социалистите, внесени от Георги Йорданов и група народни представители, бяха отхвърлени на първо четене със 72 гласа "за", 44 "против“ и 56 "въздържал се“. Всички гласове срещу законопроекта дойдоха от ГЕРБ, както и повече от половината "въздържал се“.

Още по темата

От червената партия настояха, че предлагат мярка срещу зачестилите нападения над медици в страната, защото имало болнични ръководства, които поради липса на пари или безхаберие не осигуряват ефективна защита. От ГЕРБ обаче определиха предложенията като популистки.

"Вие представяте ли си във всеки кабинет да има осигурена охрана?! Финансовата обосновка на този законопроект е изключително несериозна и не във всяко лечебно заведение има еднакъв процент на опасност“, заяви председателят на здравната комисия Даниела Дариткова, като допълни, че той не обхваща системата на Спешната помощ. Според нея законът е "добро намерение, облечено в изключително лоша правна форма“.

Вносителят Георги Йоданов обаче настоя, че има редица съвременни средства за охрана и не става дума за физическа охрана навсякъде.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов смята, че докато не се засили връзката родител – дете агресията ще продължава да я има. По данни на психиатри наркозависимостта води до психически разстройства, а те – до агресия, разясни той и допълни, че за справяне с проблема е необходим комплексен подход.

Докато чакаме този комплексен подход да седим и да гледаме хората как ги бият ли, попита Драгомир Стойнев от БСП. Той обвини управляващите, че са натрупали дългове от над 400 млн. в здравеопазването, а медицинските работници напускат страната.

Според становище на МВР по законопроекта охрана и сега има в здравните заведения, като в повечето случаи тя е непрофесионална. От вътрешното министерство обаче са категорични, че не разполагат с физически и финансов ресурс да я осигурят. В тази връзка социалистите обвиниха Цветанов, че като бивш вътрешен министър пази именно МВР.

"Конгресът на БСП мина, да се концентрираме върху реалните неща, които трябва да правим. Вие закрихте СОД в МВР, много лечебни заведения бяха свързани точно с тази охранителна дейност“, репликира Цветанов към опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase