Снимка: Булфото, архив
fallback

Децата, родени в чужбина, вече ще могат да получават и бащино име. Това записаха единодушно депутатите с промените в Закона за гражданската регистрация, предложени от "Обединените патриоти".

Законопроектът бе гласуван на първо и второ четене в Народното събрание.

Причината за промените е, че след 2010 г. е била наложена административна практика, според която се отказва вписване на бащино име в българския акт за раждане, ако такова не е изрично посочено в чуждестранния акт за раждане. Затова досега повечето деца са били записвани само с две имена, защото в повечето държави по света няма бащини имена.

Така по изкуствен начин се отродяват поколения български деца, мотивират се вносителите и изтъкват, че бащиното име е особено ценно, тъй като олицетворява кръвната и социалната връзка с родителя.

Сега с промените се дава възможност на родителите на дете, родено извън страната, да впишат и бащино име в българския акт за раждане и децата да получават имена, съгласно българската именна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 6 години

До Бг 9Имаме ама друг път! НАДУВКИ И пОДУВКИ имаме в изобилие които са космически далеко от истинското ни родолюбие! Дръж те си го и се забавлявайте с хуморезки! Много покъртително се отличаваме от всички по Земятя!!!:))))))))

7

Бг

преди 6 години

До АнонименEдно заглавие наскоро прочетено " От прусаците на Балканите (царство България), станахме простаците на Балканите (сега), поради такива, като теб. Родната (бащината) култура си ти! Отнася се за всеки един от нас. Основният предмет в училище, би трябвало да е "Родолюбие". Имаме такива достойни предци, за който всяка друга нация би ни завидяла, но не се учат достатъчно.

6

Анонимен

преди 6 години

Дъщеря ми е с немско гражданство,зет ми също,бракът сключен в Германия,тя приема фамилията на зет ми и моментално българското и бащино име изчезва,в Германия са само с 2имена,а в общината служителката на пенсионна възраст тежко въздъхна,няма да признаем бракът в Германия и другият вариант,да се откажела от немското си гражданство,кой ги назначава тези *** тетки в общините!

fallback