Снимка: архив "Булфото"

За пореден път от ДПС поискаха или оставката на вицепремиера Валери Симеонов, или на целия кабинет и се обявиха срещу участието на "Обединени патриоти" във властта.

Лидерът на движението Мустафа Карадайъ обвини и ГЕРБ, че не са изразили позиция досега за участието на "националисти и ксенофоби" в управлението и затова от ДПС са поставили въпроса в писмо пред европейските институции – Европейския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент, председателите на европейските партии.

Още по темата

"Докато в Европа системните партии избягват да не съставят коалиции с националисти, то в България те участват във властта и всички виждаме какво се случва в страната. В писмото призоваваме за общи действия срещу популизма, ксенофобията, национализмите и радикализмите", обясни Карадайъ.

Лидерът на движението цитира и медийни публикации, в които се твърди, че има незаконно строителство в Златоград от страна на телевизия СКАТ, собственост на Валери Симеонов.

"Докато медиите питат какъв е резултатът - заплаха към медиите от сайта на Министерския съвет. Това ли е сигналът, който искаме да пращаме към обществото, това ли е спазването на закона еднакво към всички, това ли е правовата държава?", запита Карадайъ.

"Кой работи против държавата? ГЕРБ работи против държавата с включването на националисти във властта, при наличието на всички тези факти, които ги виждаме от медиите. Само в името на властта, партийния интерес", продължи той.

Павел Шопов от "Обединени патриоти" пък определи нападките на ДПС като "нищо ново" и "претоплени манджи". Според него няма друга партия, която да осъществява политика на омразата, както прави ДПС.

Той обясни, че и острите реплики от страна на патриотите са ответна реакция.

"Това са ответни реакции, на езика на любовта ли да им говоря? Да ги обичам ли тия, които имат най-голям принос за загробването на България. На езика на любовта ли да говоря, когато говорим за управленията с участието на ДПС, когато говорим за кръговете от фирми, за корупцията, която е емблематична точно за ДПС. Приказките за ксенофобия са им останали като въоръжение. Те вървят стремглаво надолу, виждаме че са с най-ниския изборен резултат", заключи Шопов.
 
"Тази практика ДПС да прави непрекъснато доноси срещу България или срещу определени политици, е от много години насам. Това е практика на партия, която работи срещу българските национални интереси и се мъчи да окепази България пред европейските институции", коментира и Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти".

По думите му откакто формацията е във властта, патриотите не са направили нищо, което да дискриминира или да преследва някого на расов, религиозен или какъвто и да е принцип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase