Снимка: БТА
fallback

Напрежението в сектор "Сигурност" е тревожно, констатира президентът Румен Радев в позиция, публикувана на официалната му страница във Facebook.

"Кадровата криза в Българската армия се изостря. Полицаите и пожарникарите стачкуват, военните пилоти прекратиха плановите полети. Недоволството на хората с пагони е обяснимо – за него има социални, технически и психологически причини", пише в своята позиция държавният глава.

Oще по темата
По думите му политическите реакции на проблема са неадекватни. "Достойни българи са обвинявани в алчност, бунт и престъпно поведение. Много от тях рискуват живота си в изпълнение на служебния си дълг", подчерта президентът.

"Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе, могат да си позволят само политици с безукорен морал на самураи. Недопустимо е да се уязвява честта на хората с пагони. Призовавам за отговорно отношение към проблемите на националната сигурност. Политическият патос не може да замести управленските решения", подчерта Румен Радев в своята позиция.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано през деня вицепремиерът Валери Симеонов обвини военните пилоти, които отказаха да летят, във военна измяна. Според него в авиобазата "Граф Игнатиево" трябвало да има уволнения.

Във вторник военните пилоти отказаха да се качат на самолетите под предлог, че не се чувстват психологически годни да летят. Военна полиция извърши проверка в базата и заключи, че не може да става дума за бунт. Затова и прокуратурата отказа да започне разследване на отказа.

В същото време военният министър Красимир Каракачанов не скри, че подозира изкуствено създадена ситуация в авиобазата, а премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че някой не подръчква пилотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

167

хаха

преди 6 години

до 171 ами ако седиш на бюро цял ден... се тая ,ако те карат да летиш на дефект.самолет намомента ще си проличи какъв женчо си

166

до 168

преди 6 години

Да знаеш,че всички са като мен!Никой не те пита ти днес можеш или не можеш-като си подал молба това да работиш-работиш го и не мрънкаш.За повече от четвърт век трудов стаж никога не съм чул някой колега да е"неразположен психологически" и заради това да си е останал в дома!И в казармата съм служел,но казармата тогава беше казарма,а не детска градина.И не само аз съм така,а всички обикновени хора в България които живеят от труда си!Независимо от професията!Затова се възмущаваме от вас!Разбра ли??

165

do 167

преди 6 години

Сменят ги ако има с кого.Ако няма така си работят.Не всички сме като мамините синчета пилотчетата та като кажем,че сме неразположени да не работим!Аз не знам да има друга професия в която да минава този номер!

fallback