Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

За никой друг не са давани толкова пари, колкото за българските военни летци, надявам се някой да не ги подръчква. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод вчерашната ситуация на авиобаза "Граф Игнатиево", цитиран от"Фокус".

Полети от авиобаза "Граф Игнатиево" бяха отменени вчера , защото част от летците отказаха да се качат на самолетите под предлог, че не се чувстват психологически пригодни за полети.

Борисов обясни, че през последните години за българските военни летци са дадени стотици милиони, дори над милиард, докато за никой друг не са давани толкова.

Той уточни, че на военните летци са осигурени "най-скъпите и модерни самолети тип "Спартан". "Най-скъпите, произведени единствено за България "Пантери", най-скъпите и модерни хеликоптери "Кугър", и на тях летят българските летци“, заяви Борисов и припомни, че има процедура за милиарди за нови самолети.

Още по темата

"Моето уважение към неразположението им. Да, времето е лошо и мен ме е страх да летя в такова време, но летя, когато имам задачи", каза Борисов.

Той е разговарял с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който го е уверил, че след срещата му с военните летци с тях нещата са решени.

По повод случилото се на "Граф Игнатиево" Борисов каза, че е учуден. "Надявам се искрено да няма външна намеса - някой да ги подръчква, защото няма да е честно. Правителствената ни досега са плащали по стотици милиони евро за българските летци и съвсем малко за българските моряци, за сухопътните ни сили и всички останали“, коментира премиерът.

Междувременно от прокуратурата съобщиха за извършена проверка на военна полиция, която е установила, че няма бунт в Авиобаза "Граф Игнатиево". И тъй като не са установени каквито и да е данни за престъпление, няма основание за образуване на разследване.

Военноокръжният прокурор на Пловдив е получил вчера от Регионална служба "Военна полиция" - Пловдив докладна записка за извършена проверка във Военно формирование - Авиобаза "Граф Игнатиево". Повод за проверката са били сигналите за възникнало напрежение сред летателния състав на авиобазата.

При проверката не е установено това да отговаря на действителното положение.

Личният състав на авиобазата е изпълнявал задачите си. Няма данни за откази да се изпълняват такива задачи, както и за "бунт" на летателния и технически състав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase