Снимка: архив Reuters
fallback

Всички храни вече задължително ще имат етикет на български език. Децата пък няма да могат да участват в реклами на ГМО продукти. Това записаха депутатите в Закона за храните, който беше приет на първо четене в Народното събрание.

С промените се регламентират основни изисквания към опаковането, етикетирането и рекламата на храните. Предвижда се информацията за храните, включително информацията на етикета, да се представя на български език. Забраняват се и допълнителни етикети, които прикриват част от първоначалното етикетиране.

Също така се въвежда изрична забрана за рекламата с участието на деца на генетично модифицирани продукти. Забранява се рекламирането и на храни и напитки с мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

Транспортните средства, които превозват храни, пък ще бъдат регистрирани и това ще се удостоверява със стикер, се предвижда още в промените.

Със закона за първи път се уреждат и условията за пускане на пазара на хранителни добавки, както и тъговията по интернет с храни.

"Подкрепяме една голяма част от промените в закона - регистрационния режим на обектите, които предлагат храни, както и регистрацията на транспортните средства, защото се използват всякакви превози за храни", коментира Светла Бъчварова от БСП и допълни, че има текстове, които са двусмислени и трябва да бъдат обсъдени между първо и второ четене.

Като спорни тя определи промените, касаещи бутилираните води и хранителните добавки.

Според Андриан Райков от ГЕРБ пък законопроектът гарантира във висока степен здравето и сигурността на потребителите по отношение на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

:)

преди 6 години

До ГостКак щяло да е измама?! Производителите и търговците не вършат измами! Те са честни хора. Теса РАБОТОДАТЕЛИ. Не се закачат. Може някоя глобичка, която при обжалване пада.

10

Анонимен

преди 6 години

И досега имаше изискване за етикет на български. Това не е нещо ново.На етикета пишеше предимно производител и вносител, което е нищо.

9

Гост

преди 6 години

Солени глоби и криминализиране производството и продажбата на храни съдържащи вредни съставки и/или такива, които не би следвало да фигурират или са над нормите в дадения хранителен продукт. Пример: съдържанието на вода в маслото не е вредно, но над пределните норми е недопустим, защото е измама, а измамата е престъпление!

fallback