Снимка: архив, Булфото
fallback

Летателен състав, който участваше в планираната дневна смяна, почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва и се отказахме да провеждаме полети. Това каза командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов в изявление във военното ведомство, където пред медиите говори и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Oще по темата

Смятам, че Mинистерството полага действително сериозни усилия за преодоляване на проблемите и в мен се появява надежда, че в определени срокове те ще бъдат решени. Това каза командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Иван Лалов по повод отказа на летци да изпълняват тренировъчни полети тази сутрин, предаде "Фокус".

"Всеки един пилот е в правото си, когато смята, че не е уверен в изпълнението на задачата, да докладва на командира си и да се откаже от изпълнението на тази задача. Тъй като ние провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война, така се случи, че в този ден летателен състав, който участваше в планираната дневна смяна, почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва и се отказахме да провеждаме полети. Това са правилата в авиацията. Иначе хората излитат и понякога не се връщат. Затова думата "бунт" е крайно не добре употребена в медиите, където се появи", обясни ген. Лалов.

По думите му причините да се случи това са много и комплексни. „Знаете, че състоянието на военно-въздушните сили като цяло не е много добро, но конкретно в авиобаза „Граф Игнатиево“ има много сериозни проблеми с изправната авиационна техника. А за да можем да подготвим пилотите, ни е необходим достатъчен брой изправни самолети, за да могат да летят ритмично и да изпълняват задълженията си“, посочи той.

"Въпреки този малък наряд, който имаме, летателният състав се готви и продължава да носи дежурството по Еър полисинг", увери ген. Лалов. Той съобщи, че на провелата се по-рано среща в Министерството на отбраната е предал проблемите, които съществуват в авиобазата, а от страна на ръководството на Mинистерството е докладвано какви действия са предприети за преодоляване на тези проблеми. "Това, което говорихме днес, ще бъде предаденo от мен на летателния състав на авиобазата и ще набележим мерки за преодоляване на положението, в което се намираме в момента", каза още ген. Лалов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбеляза от своя страна, че случилото се в авиобазата най-вероятно ще се ползва за политически спекулации. "В края на краищата това е работата на политиците – да спекулират, малко или много. Нашата грижа е начинът на живот, заплащането, условията на труд и техниката на Българската армия да бъдат на ниво, за да може тя да изпълнява своите задължения“, коментира той. "Това, което продължаваме да правим, е гарантиране на летателната способност на самолетите, но пак казвам – човешкият живот е преди всичко", допълни Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Един от Северозапада

преди 6 години

До Анонимен29 Ха сега кажи нещо и за егото на един пожарникар?

33

промо

преди 6 години

толкова го има и тоя ремонт, герб са взели парите и разходиха едни двигатели до Полша и обратно, а после що неискат военните да си рискуват живота...ми няма толкова луди

32

Анонимен

преди 6 години

До 32 В България почти всички пилоти от гражданската авиация са бивши воени пилоти.На Запад също има много военни пилоти в гражданската !

fallback