Снимка: Прессекретариат на президента
fallback

Знак за цивилизоваността на обществото е отношението към хората, които поради една или друга причина са поставени в неравностойно положение и е дълг на държавните институции да работят за създаването на равни възможности за заетост, образование и здравна грижа. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с представители на Националната организация "Малки български хора" по повод 25 октомври – световен ден за информираност по въпросите на хората с нисък ръст.

Представителите на сдружението благодариха на Румен Радев за доброто сътрудничество и съпричастността на президентската институция към проблемите на хората с нисък ръст в България, допълниха от прессекретариата на президента.

"Няма хора с нисък и висок ръст, има български граждани с равни права", каза още Радев.
 
В България да бъде създаден център, адаптиран към нуждите и проблемите на хората с нисък ръст, призова по време на срещата президентът на "Малки български хора" инж. Светослав Чернев.

По думите му страната ни трябва да използва опита на държави като Германия и Испания, а институциите да подпомогнат изграждането на подобен център, който ще улесни намирането на работа, предоставянето на лечение и рехабилитацията на хората с нисък ръст.

"Убеден съм, че това е обща кауза, както за хората с нисък ръст, така и за всички отговорни институции и българското общество", подчерта държавният глава.

Президентът се ангажира да бъде домакин на редовни срещи с представители на организациите на хората с увреждания.
 
Представителите на сдружението запознаха Румен Радев със своите идеи за адаптация на жилищната среда и на работните места към потребностите на малките хора в България.

През 2018 г. страната ни ще поеме председателството на Съвета на ЕС и според инж. Чернев това е добър повод да бъдат поставени на дневен ред и проблемите на малките хора в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Пачо от Данс монтана

преди 6 години

колко е висок шефа на Данс в Монтана :)

7

Анонимен

преди 6 години

Човек с нисък ръст е този, който е под 150см, но не е генно увреден. Много съжалявам за жребия, който им се е паднал, но поне да не се размножават, вероятността да се предаде мутацията хич не е малка.

6

не го слуша главата

преди 6 години

Радев нещо не го слуша главата. Първо каза, че нямало ниски и високи хора, веднага след това каза, че за ниските хора трябва да се изградят специални центрове. Радев, с глупостите си пречиш на развитието на държавата. Подай оставка и бегом на село да садиш ряпа.

fallback