Йорданка Фандъкова и Садик Хан. Снимка: Facebook
fallback

София и Лондон ще си сътрудничат в областта на чистотата на въздуха, транспорта, сигурността. За това се разбраха кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Лондон Садик Хан на среща вчера в британската столица, съобщи пресцентърът на Столичната община.

Садик Хан каза, че е впечатлен от успешното развитие на проекта за софийското метро, което се разширява през последните години, както и от действията на кмета Фандъкова за справяне с проблемите с чистотата на въздуха.

Сътрудничеството на кметовете е важно за партньорството между градовете, каза Садик Хан. По думите му Лондон, Париж, Берлин, София трябва да се учим един от друг. Той даде пример с поговорката "По-добре е да използваш нещо, което работи, отколкото да измислиш нещо, което не работи" и посочи, че и София има примери, които той с удоволствие би използвал.

През последните години София се развива много бързо и проучваме опита на големите европейски столици в различните области, посочи Йорданка Фандъкова и отбеляза, че ще се радва да си сътрудничим с Лондон. Кметът Садик Хан изрази готовност за експертна помощ в различни области.

В своите политики в областта на транспорта Садик Хан сподели като важно развитието на дела на градския транспорт и намирането на баланса между различните участници в движението - пешеходци, велосипедисти и автомобили. Във връзка с чистотата на въздуха в Лондон е въведена такса център и санкции за автомобили, които замърсяват.

Кметът на Лондон сподели и идеята си за превръщането на "Оксфорд стрийт", която е най-дългата търговска улица в Европа, в пешеходна зона. За последната година преминаващите автобуси по улицата са намалели с 60 процента, уточни Садик Хан.

По време на срещата кметът на Лондон изказа благодарност на кмета на София и на българите в Лондон, които нарича лондончани и подчерта, че те са "част от нашата общност". Хан сподели, че българите в Лондон са трудолюбиви, коректни и си плащат данъците.

На срещата, състояла се в сградата на кметството в Лондон, присъстваха също Николай Стойнев, заместник-председател на Столичен общински съвет, Евгени Крусев, заместник-кмет на София по направление "Транспорт и транспортни комуникации", Владимир Данаилов - изпълнителен директор на общинската агенция, както и посланикът на България във Великобритания Константин Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 6 години

До 12Не си мисли, че хората си мечтаят да живеят в София, центъра на Вселената. Просто там се източват ресурсите от цялата страна, там е концентрирана администрацията, централите на фирмите, злоупотребите с публични средства, парите от контрабанда и т.н. Искаш запазено привилегировано гражданство, много аристократично ... Чл. 20 на конституцията казва: "балансирано развитие на отделните райони", но просто необяснимо защо, не стават и не стават нещата. Децентрализацията се случва само на думи.

50

Анонимен

преди 6 години

Уроци на Садик Хан към Фандъкова: 1. Тероризмът е неизменна част от живота в големия град. (негови думи) 2. Ако си адвокат на организатор на 11 септ., може да станеш кмет на Лондон 3. Няма проблем да омъжиш сестра си за Макбул Джаваид, виден член на Ал-Махаджирун, екстремистка организация във Великобритания 4. Не е лошо да се снимаш заедно с проповедници на омразата към немюсюлмани като Омар Бакри и др. 5. Участието в протести на "правозащитници" срещу екстрадицията на терористи в САЩ е нормално

49

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 45"Такава крехка жена,..."---Кое й е крехкото, бе! Виж, че е с една глава над Садикчо! Ама те у СамУкоФско са 'се такиви, яки земеделки. КРЕХКОТО Й Е У ГЛАВАТА. :)

fallback