Димитър Главчев и Николаос Вуцис. Снимка: БТА

Благодарение на срещите по инициатива на премиерите на България, Гърция и Румъния се слага началото на една балканска група в рамките на единния Европейски Съюз. Това каза председателят на Народното събрание Димитър Главчев след срещата с председателя на гръцкия парламент Николаос Вуцис.

"Заедно с европейската перспектива на Западните Балкани може да се каже, че наистина това е ядрото на бъдеща балканска група", каза Главчев.

Той допълни, че по време на срещата са обсъдили и предстоящото европредседателство на България.

"Това ще даде допълнителни възможности за превръщането на България в регионален център, т.е. балканските въпроси ще получат една добра проекция в София, която да бъде видна и за Европа", заключи Главчев.

Още по темата

"Днес правим една малка стъпка в големия поток на политики за бъдещето на ЕС. Малка стъпка в коловоза, начертан от визитите на ниво президенти и от срещите на министър-председателите във Варна", коментира и председателят на гръцкия парламент Николаос Вуцис.

Той припомни, че Гърция е десетата членка на Европейския съюз и тя има натрупан положителен опит, но и негативен - особено в последните години, когато Гърция се намира в условия на финансов контрол от страна на европейските институции.

"Ние се борим да постигнем една Европа, в която няма да важат избирателно принципите, правилата и регламенти, а за всички. Не само България и Гърция, но и останалите балкански страни имат важни и значими преимущества, така че и техните гласове трябва да бъдат чути и да могат да осъществяват политики в ЕС", настоя Вуцис.

Той допълни, че т. нар. балканска група трябва да бъде една ударна сила за задвижване на демократични принципи и на равнопоставеност.

Запитан дали Македония има място в тази група, Вуцис заяви, че пътят към присъединяването й към ЕС е открит, в случай, че бъдат изпълнени всички критерии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase