Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Правителството ще продължи да подкрепя дейността на българската православна църковна община в Истанбул. Това увери премиерът Бойко Борисов на среща с българска църковна делегация, водена от председателя на настоятелството на фондацията на българските православни църкви в Истанбул Васил Лиазе.

Членовете на настоятелството са запознали премиера с дейностите по реставрацията на българската църква "Свети Стефан", съобщиха от правителствената пресслужба. Уникалният железен храм е напълно обновен след дълъг ремонт, финансиран от Истанбулската голяма община и община Фатих, както и от българската държава.

Министър-председателят е поел ангажимент да бъдат отпуснати допълнително средства за вътрешното обзавеждане на църквата.

Бойко Борисов е получил покана да присъства на тържественото откриване и освещаване на обновената църква "Свети Стефан", което е предвидено за 7 януари 2018 г.

Българската държава заделя от 1992 г. ежегодно средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул.

От 2009 г. тази сума е 50 000 евро годишно. Независимо от тези средства, през последните пет години дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет е подпомогнала ремонта и поддръжката на църковно-исторически паметници, стопанисвани от БПЦО – Истанбул, със 190 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 6 години

Браво!Трябва да се подпомагат българските църкви в чубина.

30

пенко

преди 6 години

Браво на ГОСПОД ина ,който с личните си ЕКВИВАЛЕНТИ за вложен и реализиран човешки труд--- наречени ПАРИ ... ПОДПОМАГА "ШЕМЕТАРСКИ"-РЕЛИГИОЗНИ ИЗГЪЗИЦИ !!! ШЕМЕТАРСКИТЕ ФИНАНСОВИ ИЗГЪЗИЦИ СА ЗАСЛУГА И ПРИОРИТЕТ НА ЕДНО ПЛЕМЕ...-ОБИЧАНО ДО СМЪРТ ОТ ХИТЛЕР !!!

29

Анонимен

преди 6 години

... от бейлика Караманлар. Третата група са мюсулманите по Делиормана, които са неасимилирани останки от аспаруховите българи - майчиният им език е турски, който език е държавен език на българия почти до края на 8 век. Не се знае точно кога са приели исляма, но най-вероятно е да е около 10-11 век, когато ислямът се разпространява много бързо измежду и другите турски племена по южна Русия и средна Азия.

fallback