Снимка: Reuters

Българското председателство на Съвета на ЕС няма да бъде провал. Големият въпрос обаче е дали то ще бъде компрометирано от вътрешнополитическото напрежение в страната.

Това обяви социологът Антоний Гълъбов по време на дебат, посветен на предстоящото ни шефство. Дискусията "Приоритети и предизвикателства пред първото българско председателство на Съвета на ЕС" бе организирана от "Обединени земеделци" с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер"- България.

"Перспективата за провал на председателството не е реалистична - става дума за сложен, но добре организиран процес, така че разговорите за това, че можем да се провалим, са недостоверни", каза Гълъбов, цитиран от БТА.

Още по темата

Според него обаче опасенията председателството ни да бъде компрометирано са основателни.

Гълъбов смята, че се полагат целенасочени усилия темата за председателството да бъде сведена до хотели и до скандали за ремонти. Според социолога има опити дебатът да бъде преобразуван в разбирането за това, че България е безнадеждно корумпирана страна, в която всичко е възможно.

"За съжаление тези атаки ще продължат", каза социологът.

Той обясни и че ЕС не е къща, в която те допускат в антрето или в мазето, защото ЕС е процес.

Социологът анализира, че говореното срещу Европа преминава през говоренето, че Брюксел диктувал това или онова на националните правителства.

"Това не е вярно, ЕС постига напредък чрез съгласието между националните правителства, и тук е ролята на страната, председателстваща Съвета на ЕС", каза Гълъбов. Той е категоричен, че България трябва да е в състояние да бъде компетентен посредник в постигането на съгласие между страните членки на ЕС.

Гълъбов смята, че България трябва да артикулира собствения си интерес, посредничейки между интереса на различните страни. "Страната ни може да остави впечатлението за един добре подготвен компетентен посредник, за страна, която достатъчно добре разбира процеса на развитие на ЕС и в същото време има свой собствен прочит на приоритетите на ЕС", категоричен е анализаторът.

Според зам.-шефа на парламента Цвета Караянчева България трябва да докаже, че като един вече стар член на ЕС, може да се справя с предизвикателствата. Тя обясни, че парламентът ще участва активно в работата на председателството.

Българското председателство ще има важна роля в големия разговор за Европа след 2020 година, каза лидерът на "Обединени земеделци" Петя Ставрева. Според нея то е възможност и да зададем българските приоритети в европейския дневен ред.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase