Борисов и Монти. Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов запозна бившия италиански премиер Марио Монти с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Монти, който има богат опит в европейската политика, е в София за участие в конференция "Бъдещето на Европа и българската перспектива".

Италианският политик даде пълната си подкрепа за приоритетите на Българското председателство, свързани със сигурността, продължаване на кохезията и увеличаване на конкурентоспособността. Той изтъкна темата за Западните Балкани като особено важна, съобщиха от правителствената информационна служба. 

По думите на Марио Монти, България има възможността да отправи силно послание към Европа с организираната по време на нейното председателство Среща на върха за перспективата пред държавите от този регион.

Борисов посочи, че страната ни залага на ясна и позитивна програма, ориентирана към бъдещето и към постигане на конкретни резултати.

Той подчерта още, че европейските граждани очакват по-голяма сигурност, повишаване на заетостта и силно присъствие на ЕС на международната сцена и че Българското председателство има за цел да работи точно в тази посока.

Марио Монти беше придружен от Ивайло Калфин, с когото са работили в Групата на високо равнище по собствените ресурси в Европейския съюз.

Министър-председателят е провел телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

В продължение на дискусиите от срещата на държавните и правителствени ръководители в Талин, двамата са обсъдили теми, свързани с бъдещите процеси и реформи в ЕС и по-конкретно т.нар. Дневен ред на лидерите 2017/2018.

Туск е информирал българския премиер за напредъка по изготвянето на дневния ред, по който той провежда консултации с европейските лидери. Целта е при срещите на върха да има повече ефективност и по-добра координация.

Двамата са обсъдили също така предстоящата среща на върха на тема "Западни Балкани" в София през май, в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС догодина, на която те ще бъдат домакини заедно.

Координирани са били действията по организация на срещата, както и процесa по съгласуване с останалите държави-членки на подходяща дата за насрочване на форума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase