Цецка Цачева. Снимка: архив, БТА
fallback

На финала сме на трета законодателна инициатива, която обединява пет законопроекта за изменение на Гражданския процесуален кодекс /ГПК/. Това заяви шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов на конференция на тема "Правни проблеми по прилагането на ГПК. Възможните разрешения" в Народното събрание.

Измененията се фокусират върху заповедното и изпълнителното производство, тъй като там има спешни нужди от промени, обясни Кирилов.

"Гражданският процесуален кодекс може да не от приоритетите в съдебната реформа, но той е ключов инструмент в нея", категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

Според правосъдния министър Цецка Цачева най-важно е да се отговори на въпроса докъде се е стигнало по прилагането на сега действащия ГПК.

"Новият ГПК действа от 10 години. Много или малко е това време? Ако гледаме измененията и допълненията, които са 25 на брой, излиза, че това е много време. Достатъчно ли е обаче това време да доведе до очакваните резултати, които бяха промотирани в мотивите на сега действащия ГПК", запита Цачева и припомни какви са били очакванията - изграждане на нова процесуална култура, ускоряване на делата и сроковете, подобряване на качеството на съдебните актове, нарастване на общественото доверие в съдебната система.

"Тук е мястото да се набележат краткосрочните, а защо не и концептуално да се даде по-далечен поглед на това, което предстои като развитие на гражданската процесуална наука и ГПК", каза Цачева и настоя, че резултатите от дебатите на конференцията ще дадат здрава основа за работата на правната комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Руснака

преди 6 години

До кога, до кога ще ги търпим тези недоразумения некомпетентни да ни казват как да живеем и да ни уравняват стандарти?

14

То6

преди 6 години

Компартията отново на ход

13

жълт тас и марка

преди 6 години

Тая...пак са окъпа у любоффта на народя!!!

fallback