Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Нов мост над Дунав при Русе и магистрала между Румъния и България край Черно море са част от важните проекти, по които двете държави търсят съвместни инициативи.

Това стана ясно от думите на българския премиер Бойко Борисов след съвместно заседание на българското и румънското правителство във Варна.

Oще по темата

Борисов обясни, че втори мост до Русе ще се изгради там, където това е най-лесно за изпълнение. Той допълни, че от там до Букурещ са 45 километра.

Другият проект е за Никопол-Турну Мъгуреле, който е приоритет за двете държави. По темата е възложено проучване колко би струвало изграждане на мост, ЖП линия и високоскоростен път, стана ясно от думите на Борисов.

Друг проект е за магистрала от Констанца през Варна за Бургас с дължина около 200 километра, съобщи БТА. 

Борисов обясни, че е оптимист, защото тол системата и концесията на подобни съоръжения ще привлекат инвестиции.

По време на съвместното заседание България и Румъния подписаха няколко документа. 

Единият от тях е съвместна декларация между социалните министри за обмяна на информация и опит в областта на младежката заетост, трудовата мобилност, политиките за закрила на детето, здравословни и безопасни условия на труд, равенство на половете и борбата с домашното насилие.

Двете правителства подписаха и документ за взаимна аварийна доставка на енергия от чужбина за осигуряване на системните услуги между енергийните системи на Румъния и България, информира "Фокус".

Бе подписано и споразумение между "Морска администрация" и Румънската морска администрация за предоставяне на достъп на кораби, нуждаещи се от помощ до места за убежища.

Преди съвместното заседание българският и румънският премиер откриха ГКПП Кайнарджа-Липница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Пампоров

преди 6 години

Пеевски ще ремонтира Аязмото в Стара Загора за 7 000 000 лв.ГЕРБ му дадоха поръчката, начело с Живко Бадечкаджията .Ще реже клони, ще запълва дупки, така се правят пачки-от строежи.От пенсии и заплати далавера няма, краден.ето е в строежи.

18

Суджуклията

преди 6 години

Говорил съм с румънци, обичат да идват в България .Харесват храната, пиенето, хотелите и жените, все евтино им било !

17

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен - да им е по-лесно на румънците до стигнат до Гърция за почивка !!!бе, те румънците обичат да идват на почивка у нас! Това се видя!Инициативите развитие на инфраструктурата между двете съседни страни са много добри! Да сравним сговорчивостта на западн(ал)ите мегаломански съседи.

fallback