Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

От ГЕРБ се усъмниха дали не се нарушава Законът за защита на класифицираната информация в администрацията на президента.

Повод за това е секретна шифрограма, която е била изпратена на 26 февруари до началника на кабинета на президента Иво Христов, който няма достъп до класифицирана информация, уточни Антон Тодоров от ГЕРБ.

Документът се отнася за проведени разговори между посланик Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребителите F-16.

"Става дума за една секретна шифрограма от посолството на България във Вашингтон, в която се забелязва като получател началникът на кабинета на президента Иво Христов. Той няма достъп до класифицирана информация, което се удостоверява в отговор на мое питане до комисията ДКСИ от 15 юни 2017", обясни Антон Тодоров.

Той допълни, че за това са били информирани главният прокурор, председателят на ДАНС и председателят на ДКСИ.

"Или има пробив в сигурността на информацията в президентството, или имаме неинформиран президент - тези документи не са стигнали до него и той е взимал решения на базата на непълната информация, която има", заключи и депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев и допълни, че е учуден защо Иво Христов не иска да изкара процедурата по допуск до класифицираната информация.

Според депутатите от ГЕРБ без този допуск  Иво Христов не може да изпълнява функциите си.

"Ние имаме един апендикс начело на администрацията. Човек, който или очевидно нарушава закона, или е лишен от 90% от възможностите да извършва своите функции", заключи Антон Тодоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 6 години

Егати Чалгарията е тая псевдо държава, след акто Иво Христов Петков Й е началник на кабинета на Президента!!!! Познавам го лично, тъмночервена пискаща ************************

50

tet

преди 6 години

Н е моаа да повярвам че тоаа измести Яне Янев от неговото място! И не мога да повярвам че някои му е дал диплома по политология на тоаааа! Е те тия са за трепане! Той оня толко си може

49

БЪЛГАРИЯ

преди 6 години

България е Държава в която всички Обществени Поръчки са Тайна , а всички Държавни Тайни се знаят .

fallback