Снимка: архив, Reuters
fallback

Старата идея за ограничаване на кешовите разплащания се връща отново. Първоначално управляващите искаха ограничението да е 1000 лева, след това се покачи на 10 000 лева, а сега се говори да е до 5000 лева.

"Бих казала, че това предложение се връща разумно. След всички разговори решихме, че минимумът трябва да е 5000 лева. Така няма да се засегне търговията, но ще се ограничи сивата икономика. В Европа прагът на плащанията в брой е около 3000-4000 евро, тъй че сме в тези граници", отбеляза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Според нея аргументите, че подобен закон би обслужвал банките, не са сериозни, тъй като винаги някой може да открие лобизъм в нещо, ако се опита.

"Над 13 млрд. лева има в касите на едноличните търговци. НАП проверява дали тези пари ги има или са изхарчени без да се платят данъци. Банковите такси не са високи, вероятно цялото негодуване е от хора, които се притесняват, че този закон ще попречи на сивата икономика", посочи Стоянова пред репортерът на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

тъпчо

преди 6 години

Г-жа Мендa, би ли ни обяснила в кои страни в Европа има това ограничение и защо трябва и ние да сме като тях?! В колко страни от ЕС няма такива ограничения?Това за сивата икономика е матра, която си повтарят, но няма да има ефект. За справка труда на австрийският порф. по икономика Фрийдрих Шнайдер.Защо след като не мина преди няколко месеца, сега се опитват отново?Ако за нея банковите такси не са високи, за други може би да са.

10

Няма кеш

преди 6 години

Има "джоб парасъ".

9

Анонимен

преди 6 години

Всичко през банка обаче не е в мой интерес. Плащам наем. Хазяинът не ще да ми даде ключовете , докато не платя в банка- два наеми , два депозита - повече еот 5 хил . лева. На мен кой ми гарантира , че като платя и ще получа ключовете. Друго си е на масата в апартамента - ети ти парите, ето ти ключовете готово. Иначе ще ходя да гоня вятъра с договора по съдилища и т.н. Същото е с автомобилите. Пък за таксите да не говорим.....

fallback