Нинова в Елхово. Снимка: БСП
fallback

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се включи в отбелязването на 9-и септември в Стралджа и Елхово, а до нея застанаха Кристиан Вигенин, народния представител Николай Пенев и представители на ръководството на БСП-Ямбол. Те поднесоха цветя на паметниците на антифашистите и на Братската могила.

"Девети септември е  дата, променила България. Днес едни  българи я празнуват, а други - хулят. Едно модерно и съвременно  общество може да се развива  не чрез омраза, а стъпвайки на истината. Години наред, различни хора, с различни мотиви правят точно обратното. Твърдят, че в България не е имало фашизъм, следователно не е имало и антифашисти. Така наречените антифашисти били лумпени, терористи, мракобесни типове убийци. И се питаш кой човешки ум може да приеме, че Гео Милев, Никола Вапцаров, Христо Ясенов са лумпени? А кое човешко сърце може да приеме, че обезглавеният седемнайсет годишен Ангел Недков, изгореният жив Кунчо Фитлеков, шестте ястребинчета и още 250 избити невръстни деца и пеленачета са мракобесни типове убийци?", попита в словото си Нинова и продължи:

"И понеже са такива, те бяха обругавани, а плочите им разрушавани. Кажете ми коя държава и кой народ по света постъпва така с паметниците и паметта си? Ето защо ние днес сме тук, не за да мразим, а да помним и почитаме онези, които са имали идеал за друго бъдеще и са загивали за него, както и руските воини, дали живота си за България. Това бъдеще, след 9 септември 1944 г., също е оценявано противоречиво. Най-често се изтъкват грешките му и се подминават фактите на съграждането и модернизацията на България, създаването на производство, земеделие, образование, здравеопазване, сигурност. Днешната политическа класа е незряла да прочете обективно историята на страната ни. Фактите се манипулират според конюнктурния интерес. През 2010 година лидерът на ГЕРБ, запитан за социалистическия период, каза, че и една стотна да се построи от онова, което е построено тогава и да се постигне такъв икономически ръст, би било успех за всяко правителство. Вчера, същата тази партия, която днес управлява и не може да даде перспектива на страната ни, се върна назад и определи онзи период като човеконенавистнически и разрушителен, а днешната дата като най-черната.

Лекарството за това политическо озлобление и отрицание, за подмяната на историята е само едно - мъдростта на народа ни. Академик Георги Марков казва: "Историята е ДНК-то на народа ни. Не бива да я подменяме". Сигурна съм, че българският народ няма да позволи никой да подмени ДНК-то ни и ще се бори да има мир и справедливост!", заяви Нинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

230

ognyanz

преди 6 години

Фактите се манипулират според конюнктурния интерес- казано просто и ясно. И вярно най-вече за днешната ни политическа класа.

229

БСП са гад.ини

преди 6 години

Вие ли не мразите - вие само това можете и правите.

228

Комунист

преди 6 години

Ястребинчета са избити от член на РМС г-жо Нинова! Да, искаме истинската история. На 8 срещу 9-ти септември 1944г. Кимон Георгиев извършва преврата. Същия, който във вашата история му приписвате "фашиските"преврати от 9юни 1923 и 19 май 1934г. При репресиите след втория му преврат са избити лицата които споменавате. Същия от 1944, до 1946 е МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ на България!!!! Вице премиер 46-50г. Отново вице премиер 1959-62г. Два пъти герой на социалистическия труд. Луди ли сте? История?!

fallback