Снимка: архив, Булфото
fallback

Статистиката и социологията едновременно сочат оптимизъм за състоянието на българската икономика.

Всъщност от десетилетие насам, още от първите притеснения от задаващата се световна криза, по-голямата част от данните не са изглеждали толкова добре.

Ниските стойности на безработицата, положителните ефекти от лятото и пика на сезонната работа, предвидимостта в политически план – това са все аспекти, които рефлектират върху позитивните очаквания на обществото.

"Успех на кабинета "Борисов-3" е, че съумя публично да представи въпроса за властта в България като решен, с което политическата картина за определен период от време напред сякаш се проясни", коментира в месечния си анализ Институтът по социология "Иван Хаджийски".

Налице са обаче симптоми на напрежение и конфликти по висшите етажи на политиката и бизнеса, съчетани с щедри количества слухове и предположения, като че ли говорят за своеобразно "мъртво вълнение", допълват анализаторите.

"Бурен застой" в политическия процес

Думата "застой" звучи парадоксално на фона на конфронтацията в политическия процес. Но точно зациклянето на този конфронтация създава усещане за стабилност. Челните сблъсъци на управляващите с левицата, играта на пресконференции и контрапресконференции  укрепват и двуполюсното противопоставяне. Мобилизира и двете партии, но и не допускат вътрешни противоречия да излязат наяве.

"Борисов без съмнение насърчава тази линия, защото не вижда опасност за себе си отляво, поне засега. Породилата се конфигурация го удовлетворява", смятат социолозите.

БСП: Опозиционно самоутвърждаване?

Левицата вече има два проектозакона за борба с корупцията, БСП освен това разработва и алтернативен проект за Бюджет 2018. Постоянните нападки на Нинова срещу ГЕРБ, освен всичко друго, поддържат образа на БСП като единствена политическа алтернатива на управляващите, смятат от "Иван Хаджийски".

Според социолозите антикорупционното и анти-ГЕРБ говорене изпълняват и конкретна прагматична цел – предстои избор на парламентарна квота във ВСС, която няма как да бъде излъчена без определени компромиси и съгласия между ГЕРБ и БСП. "Позитано" 20 отсега взима мерки да неутрализира бъдещите критики.

Обединените патриоти: Стабилност и/или проблеми?

Според анализаторите "Обединените патриоти" са изправени пред постоянните си задачи:

- Да доказват своето различие от ГЕРБ, без да създават изпитания за стабилността на правителството;
- Да укрепват системни позиции във властта, пазейки имиджа на радикалност и антисистемност.

ДПС: Вътрешни проблеми и външна линия
 
Социолозите твърдят, че слуховете за конфликт между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски са принудили движението рязко да засили критиките си срещу управлението.

"В противен случай самò би дало опасно основание за потвърждение на евентуална симбиоза с властта. Лидерът Мустафа Карадайъ се застъпи за нова управленска формула. По всичко личи, опозиционната радикализация на ДПС ще се пренесе и в есенния сезон", заключават от Института по социология "Иван Хаджийски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

БОРИСОВ Е КОМУНИСТ

преди 6 години

ИНТЕРЕСНО Е, ЧЕ В ГЕРБ ИМА ПОВЕЧЕ КОМУНИСТИ (БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП), отколкото в БСП.БОРИСОВ Е БИЛ ЧЛЕН НА БКП , А НИНОВА НЕ Е БИЛА ТАКАВА! СТРАННО , НАЛИ?

58

Анонимен

преди 6 години

Борисов е член на БКП.Когато през 1990 г. се решава съставът на МВР, в това число и пожарната, да се ДЕПОЛИТИЗИРАТ, борисов оитказма до стори това и с гордост каза, че си запазва партииния билет. След това мина в сектора на престъпния свят, където с Цветелине и СИК правеха далавери с петролни продукти по време на ембаргото срещу Сърбия. Когато основа охранителната си фирма, пое охраната на тодор Живков и прах не даваше да падне върху него. От калта го измъкна Сакскобурготски.

57

ПРОДАЖНИЦИ

преди 6 години

КАКТО ГО Е ЗАКЪСАЛ ИНСТИТУТЪТ "ИВАН ХАДЖИЙСКИ" ЗА НЯКОЙ ЛЕВ Е ГОТОВ НА ВСЯКАКВИ ПОХВАЛИ ЗА СЛЪНЦЕТО.

fallback