Архив: Булфото
fallback

Ангажиментите на държавата за решаване на проблема с етническото напрежение в Асеновград са изпълнени. Не намирам причина за нов протест в неделя в града, заяви вицепремерът Валери Симеонов, който заедно с вътрешния министър Валентин Радев и омбудсмана Мая Маналова участват в кръгла маса в града.

Два месеца след събитията, когато роми нападнаха гребци и пламнаха протести, вицепремиерът е категоричен, че процесите по етническо противопоставяне са овладени, полицията си е на мястото, няма криминални прояви, а общината си върши работата.

Oще по темата

Според Симеонов на първо място е осигурено сериозно 24-часово полицейско присъствие в кв. "Лозница" в Асеновград. Той съобщи, че по обяд вътрешният министър Радев ще открие полицейския участък в ромската махала, а в него са назначени седем служители.

"Второто нещо, което поехме като ангажимент, беше описването и премахването на незаконните постройки. Вече са премахнати 16, подготвени са документите за още 17. Това са бавни процеси, тъй като имат право на обжалване в съд, но процесът върви. Третото нещо като поет ангажимент беше да се проверят живеещите в кв. "Лозница" в Асеновград. До преди 10 дни бяха констатирани над 830 души без регистрация. Пак по наше предложение беше осигурена охрана на всички деца, трениращи на язовир "40-те извора", каза Симеонов.

Вицепремиерът посочи, че когато институциите си съдействат, всяка криза може да бъде преодоляна. По думите му, е въведен нов модел на институционално съдействие, който досега през изминалите 27 години не е бил реализиран.

Той каза още, че основните мерки, по които трябва да се работи за решаване на проблема с ромската интеграция, е обвързването на социалните помощи със заетост, както и обхващане на децата от гетата от образователната система.

Йордан Тодоров, баща на едно от битите деца, съобщи, че ромите побойници щели да съдят гребците. За него било абсурдно, че децата били викани в полицията.

"В неделя отново ще излезем на протест. Това, което беше обещано, не е изпълнено", категоричен е Тодоров. И посочи, че от 200 незаконни къщи в ромската махала били съборени само 40.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 6 години

Валко, валко самохвалко

11

Анонимен

преди 6 години

А ангажиментите към пенсионерите изпълнихте ли или ги изпържихте на кюфтета с коалиционните партьори

10

М, да ...

преди 6 години

Проблемите си остават в града, а скрап Симеонов обяснява, че си е изпълнил ангажиментите! Разбира се направил е нищичко, но нито е достатъчно нито ще разреши каквито и да било проблеми, конфликти, етническо необединение в Асеновград! Знае се, че е ограничено дребно /не само във физически аспект/ човече с ограничени личностни способности! Иначе позицията на вице, му дава широки възможности!пп. Доверявам на жителите в града! Скраб В.Симеонов отчита дейност!

fallback