Снимка: БТА, архив

Да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, трябва да съберем повече приходи. Така премиерът Бойко Борисов коментира данните за касовото изпълнение на държавния бюджет на днешното заседание на МС.

Според информацията, внесена от министъра на финансите, салдото по Консолидираната фискална програма на касова основа към месец юни 2017 г. е положително в размер на 1 746,7 млн. лв. (1,8% от прогнозния БВП).

Зам.-финансовият министър Кирил Ананиев информира, че това е около 7,8% ръст спрямо същия период на 2016 година. По предварителни данни за месец юли салдото се увеличава на близо 2 млрд. лв. или около 2% от БВП.

По думите на Борисов, когато има стабилност в политическата среда и координация в действията на приходните агенции, службите и прокуратурата, идват и резултатите.

Той дава пример с намалените приходи по време на служебното правителство.

"Не го казвам с упрек. Всяко разклащане в държавата става рай за контрабандата", посочва министър-председателят.

Бойко Борисов заявява, че ще продължи активната работа за събирането на всеки лев в държавния бюджет, защото "доста пари трябват за всички ресори".

"Действително, като погледнеш близо 2 милиарда излишък, си задаваш въпроса: "Защо не ги раздадете?". Защото това са пари, които чакаме – в момента, в който излизат европейските проекти, да имаме готовност да ги кофинансираме. Знаете, че има периоди, в които докато се работи, не се разплаща, но като дойде време да се плати, трябва да имаме готовите пари", разяснява той, според стенограмата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase