Снимка: БТА, архив
fallback

Години наред в Македония се водеше пропаганда, че българите са фашисти и окупатори и това няма да спре от днес за утре, смята президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев.

За да се сложи край на това, според него, са нужни много усилия от българска страна.

Oще по темата

Много е хубаво, че подписахме договор за добросъседство, важно е да се изпълнява, обяви той пред bTV, след като документът стана факт на 1 август.

"Аз посочих, че между България и Македония има напрежение. За да бъде решен един проблем, трябва да бъде посочен", допълни Плевнелиев.

Той призна, че съвсем съзнателно като държавен глава пет години не е посетил съседната държава.

"Посещението на държавен глава сам по себе си, за да потупа по рамото един македонски политик, нямаше да помогне с нищо още повече, че тогава се вихреше антибългарска кампания. През целия ми мандат, 5 години, властите в Македония посочваха българите като фашисти и окупатори", отсече Плевнелиев.

Според него е било грешка на неговия предшественик на "Дондуков" 2 Георги Първанов, че си е мълчал за пропагандата в Скопие. 

"На мен се пана тежката задача да бъде този български политик, който трябваше да промени подхода към Македония от една романтична фаза към прагматичната", коментира той и допълни, че през 2012 г. каза на еврокомисаря по разширяване, че докладът на Европейската комисия за напредъка на Македония не е верен.

"Тогава България посочи проблеми, каквито липсваха в констатацията на ЕК. В първите години ни беше много трудно, трябваше да се обясняваме пред партньорите ни в ЕС защо България посочва категорично че има проблеми и не е съгласна с позицията на ЕК и още тогава казахме, че подкрепяме Македония за ЕС, но настояваме за договор за добръсъседство", каза още Плевнелиев.

Той смята, че договорът, който подписаха българският премиер Бойко Борисов и Зоран Заев е и в резултат на една смела проевропейска политика на новото правителство на Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

гербаджия

преди 6 години

Бойко оправя кирливите ризи на желю жабока,баш седерастина,дето подаряваше танкове на макетата и бързаше да ги признава,тъпakа му с тъпak!И ония *** решиха, като нашенските сачове,че всичко им е позволено!Сега Бойко им го каза в прав текст,че или си налягате парцалите,и си кротувате без разни простотии,или ЕС-през крив макарон!Или-или,това е положението,вие решавайте!Сега в техния парламент ще се изядат един-друг от злоба,ама полезен ход нямат!

51

Лойко

преди 6 години

Историята неможе да се варне назад,но може да се извиним поне.

50

Анонимен

преди 6 години

Понеже гусин Плевнелиев бил забелязал проблемите с Македония, нарочно не бил отишъл там - явно, за да ги накаже. Правите проблеми - няма Плевнелиев за вас.ПП. В момента гусин Плевнелиев е свободен... да им го пратим за малко а? Да изкара там двайсетина годинки, па ше си го приберем... ако не сме забравили.

fallback