Снимка: Булфото, архив
fallback

Над 60 млн. лева възмездна помощ за БДЖ отпусна правителството на редовно заседание днес.

Това става възможно след одобрената преди време нотификация от Брюксел.

Oще по темата

42 млн. лв. от тях ще бъдат върнати на бюджета, за да погасят стара държавна гаранции към Световната банка. 20 млн. ще отидат за погасяване на част от облигационния заем към пет банки.

"Дългът там продължава да е над 150 млн. лв., но с тези 20 млн. поемаме един ангажимент, който ще ни позволи останалите пари да бъдат разсрочени за следващата година“, обясни министърът.

Московски каза, че данъкоплатците и останалите сектори няма да блъдат ощетени с тази помощ за БДЖ, защото системата на транспорта има ангажимент да възстанови парите към бюджета до края 2018 г.

Той допълни, че за това има няколко механизма и "поне един ще проработи".

"Погасявайки дълговете, позволяваме дружеството да си стъпи на краката и се надявам през есента успешно да се стартира процедура, която да позволи закупуване на нов подвижен състав на БДЖ, което да осмисли огромните инвестиции, които правим в жп инфраструктура", коментира той.

Московски каза още, че в управленската програма на правителството, която беше приета днес от МС, са заложени прагматични проекти и политики в сектор "Транспорт".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

сминдух енд чесън

преди 6 години

Колкото върнаха предните.

16

Анонимен

преди 6 години

Пускат ги за БДЖ но отиват в метрото което е във фалит.

15

1

преди 6 години

Mного хора коментираха,че единственото ромче,няма да оправи бдж,но виждате ли какво прави,пълни кацата без дъно,е кажете ми,че в четвъртия мандат,няма да е министер.

fallback