Снимка: Булфото, архив

В новата Комисия за противодействие на корупцията няма да се приемат анонимни сигнали, съобщи зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов.

Той представи проекта на новия антикорупционен закон, който вчера беше публикуван на сайта на правосъдното министерство за обществено обсъждане.

Според проекта в комисията за борба с корупцията ще се слеят няколко институции - БОРКОР, Комисията за предотвратяване конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, звено от Сметната палата и дирекцията от ДАНС, която се бори с корупцията по високите етажи.

Комисията ще има председател, двама негови заместници и трима членове, които ще се избират от парламента, пред когото и ще се отчитат. Мандатът им ще е 6 години.

Членовете от Комисията ще могат да бъдат отстранявани при тежки нарушения от депутатите. Нов елемент в проектозакона е използването на СРС.

Зам.-министър Стоянов обясни, цитиран от "24 часа", че целта е Комисията да предотвратява тежки корупционни престъпления, но не и да изземва разследващите функции на прокуратурата.

"Не се предвижда Комисията да разполага с техника", каза той.

Увеличава се и кръгът на хората, които ще подават своите имотни декларации пред Комисията.

Според проектозакона това трябва да правят ректорите на държавните висшите училища, шефовете на болници, които имат договори с НЗОК, общинските съветници, главните архитекти на общините. При несъответствие над 5 хил. лева между имуществото и дохода ще бъде уведомявана НАП.

При над 20 хил. лв. започва проверка, а при несъответствие над 120 хил. лв. стартира процедура за конфискация пред съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase