Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед
Премиерът Бойко Борисов каза, че има едно изискване към бойните самолети, които ще купи държавата за ВВС - те да са нови.
Още по темата

"Нека се произнесат експертите, но самолетите трябва да са нови - така и така ще се вадят купища пари за тях", каза премиерът, който участва в дискусия на тема "Трансатлантическата връзка през българското председателство на Съвета на ЕС", организирана в София от Атлантическия клуб с подкрепата на фондацията "Конрад Аденауер" и Дипломатическия институт.

До процедурата за закупуване на боен самолет бяха допуснати три компании, като само предложението за "Грипен" на шведската компания СААБ е за новопроизведен боен самолет.

Другите две оферти за Юрофайтър на Италия и Ф16 на Португалия са за употребявани бойни самолети.

Премиерът заяви още, че трите вида въоръжени сили трябва да се превъоръжават паралелно.

Борисов засегна редица теми в изказването си. Той посочи, че продължава да смята, че споразумението с Турция работи много добре и съседите ни задържат мигрантската вълна на своя територия.

За Македония Борисов каза, че договорът за добросъседство, който очакваме да подпишем на 2 август, е изключително важен, предаде БТА. Интересът на България е да подкрепим Македония да влезе в атлантическия пакт, смята премиерът.

За отношенията ни с Русия Борисов каза, че те са строго прагматични, имаме стратегически интерес България да бъде диверсифицирана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар