Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

БСП, президентът Румен Радев и Слави Трифонов са основните фактори, които са източник на основно притеснение за премиера Бойко Борисов.

Това се казва в политическия обзор на месец юни на Института за анализи "Иван Хаджийски".

Според наблюдателите министър-председателят не желае да се ангажира с пряк сблъсък с държавния глава, особено на фона на деликатните въпроси около европредседателството.

Затова острото острие на ГЕРБ в комуникацията с Радев оставал Цветан Цветанов.

Още по темата
Месеците, прекарани в политическа несигурност, избори, формиране на кабинет, международна активизация, притъпиха инерцията на Слави Трифонов и референдумът му сякаш загуби актуалност в масовото съзнание, пишат анализаторите.

Според тях информацията, че Слави учредява нова партия е принудила шоумена да отмени среща и на практика го е въвлякла в обяснителен режим дали гражданската претенция не е само прикритие на политически амбиции.

"От това не следва, че Слави е "приключен" като потенциален политически фактор – претъпканите зали в трите му последни концерта говорят обратното. Просто на този етап не личи той да разполага с лесен ход", смятат политическите наблюдатели.

Според анализаторите БСП се стабилизира и се очертава като енергична опозиция, която постоянно създава "новини" и поражда казуси.

"За пръв път от година насам вътрешните противоречия и междуличностни конфликти при социалистите не са основна тема в медийното им присъствие", отчитат от "Иван Хаджийски".

Анализаторите смятат, че и новият правителствен формат стабилизира позициите и посланията си.
Според тях Борисов се чувства политически все по-комфортно.

"Той е доказал, че безкрайните серии от мини-скандали във властта не се отразяват на неговия авторитет, а напротив, го превръщат в незаменим арбитър", пишат още от Института за анализи.

Оттам отчитат още, че ГЕРБ като партия стои единно, въпреки отделните разминавания повод на самолетите "Грипен" или на НДК.

ДПС показва "мека сила”: публично афиширана опозиционност и гласуване против мнозинството, но без координация с другата опозиционна сила БСП, смятат анализаторите.

Според тях при движението има скрита, но твърда готовност Борисов да бъде подкрепен при определени условия, които предполагат излизане на ОП от властта.

"Формира се ситуация с ярък премиер, с правителство, което остава в неговата сянка и с неактивен парламент. На фона на свръхактивността на Борисов (и на заместника му Цветан Цветанов) всички министри изглеждат второстепенно и не се открояват фаворити, както преди", се казва още в анализа.

Наблюдателите анализират и ролята на Борисов на европейската сцена. Според тях вече има и самочувствието на един от "старите" европейски лидери. С малки изключения държавните и правителствените ръководители, с които заседава в Брюксел, са заели постовете си след него, припомнят от института.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase