Снимка: архив, Булфото
fallback

В гетата зрее бомба и тя ще започне да гърми все по-често, предупредиха от левицата при обсъждането на поредния доклад за изпълнението на националната стратегия за интеграция на ромите. Документът е с хоризонт до 2020 г. и правителството се похвали с напредъкът при изпълнението на стратегията и то най-вече в областта на образованието.

Според опозицията обаче това са само празни приказки.
 
"Има стратегия, но липсва адекватна политика, която да е насочена към интегрирането на ромите, липсва реална политика, която да спира конфликтите или да ги овладее в началната им фаза, въпрос на време е да се случат още по- лоши неща от Асеновград и Катуница", скочи червеният Георги Гьоков.

Според него управляващите водят силова политика, а в случая е нужно да е хуманна.

"С този доклад проблемите пак ще се заметат под масата и следващата година ще се питаме отново къде сбъркахме, сега политиката е все едно имаме десетилетия напред за интегрирането или че имаме фондове, които ще ползваме до безкрай, а това не е така“, коментира Гьоков.

Дебатът се пренесе и до въпроса дали по времето на комунистическия режим ромите са били интегрирани и са живеели по-добре.

Според Александър Паунов от БСП в основата на маргиналиирането им е безработицата, защото след 1989 г. масово са останали на улицата.

Тома Биков от ГЕРБ пък му отговори, че явно и по времето на тоталитарния режим нещата не са били съвсем наред, защото само две години след падането му интеграцията на ромите се е разпаднала.

"Преди 30 години това малцинство беше интегрирано, що-годе грамотни ромите бяха наети на работа, след това бяха изхвърлени от индустрията и така започна тяхното капсулиране, оскотялост и озлобление, а гетата се превръщат в заплаха за националната ни сигурност“, скочи Иво Христов от БСП.

Според него пловдивския квартал "Столипиново" е център на ислямския фундаментализъм.

"В тези гета зрее бомба и тя започва да гърми все по-често", предупреди той.

Според Станислав Станилов от "Атака" в крайна сметка става дума за културен сблъсък, защото ромите са социални номади, не влагат нищо в околния свят и ползват само благата наготово.

Той настоя, че проблем са големите гета, защото там се възпитават хора, за които образованието не е ценност и заради това не пращат децата си на училище и така стават жертви на средата си.

Надя Жекова от БСП цитира данни на НСИ, според които 99% от децата, които не са тръгнали на училище, са от ромската общност.

"За какъв напредък говорим в момента, тази интеграция се провали!", отсече тя.

Според Рамадан Аталай обаче няма как проблемът с малцинствата да бъде решен от хора, които ги мразят и властта да ползва принципа: Лисицата да пази курника.

Вежди Рашидов от ГЕРБ видя проблем доста назад във времето.

Той смята, че вече 70 години се говори за интеграция на ромкото малцинство, резултат няма.

"Финансираме, харчим милиони, създадохме циганските барони и още не са се интегрирали, държавата не си е вършила работа години наред, когато станем всички равни пред закона, тогава ще сме интегрирани“, коментира той.

А иначе от кабинета отчитат, че има напредък в сферата на образованието заради въвеждането на целодневна организация на учебния ден за учениците от I до VII клас.

В областта на здравеопазването като значим успех през 2016 г. се посочват утвърдените методи и подходи за работа на терен на междусекторни екипи на общинските администрации, регионалните здравни инспекции, медицински специалисти и институции, неправителствени организации (НПО) и здравни медиатори.

В областта на заетостта като успех се посочва мобилизирането на усилията на всички заинтересовани страни за активизиране на ромската общност по отношение на интеграцията на пазара на труда и възможностите за работа, предлагани от дирекциите „Бюро по труда”.

В областта на жилищните условия приоритет са изграждането и осигуряването на социални жилища.

В доклада обаче е посочено, че ромите не са активни и нямат интерес да си търсят работа, което в комбинация с ниска грамотност и квалификация, ниска мотивация и недоверие са сред основните фактори, създаващи трудности за трудова реализация и интеграция на ромите.

Други проблеми са нередовното здравно осигуряване, липса на общопрактикуващ лекар, ниската грамотност и ниско ниво на здравно образование, недостигът на здравни медиатори за работа в ромската общност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

Анонимен

преди 6 години

Край, а ти защо се съгласи?

111

Край

преди 6 години

Като ви кажат че трябва всички български момчета да са войници мин. 6 месеца. Ревете. Е как ще си отбраните държавата бе момчета мекички мамини. Сега войните били с високи технологии. Така ли? Готови сте за малцинство в България и не управляващо малцинство като белите турци в Турция а обречено малцинство като белите в ЮАР.

110

Край

преди 6 години

ТУРЦИЯ Е със 70% население подобно на ромите. ОБАЧЕ има ДЪРЖАВА със здрав ред и за това с такова население постига успехи в икономиката. България е територия. И за това сме виновни ние българите. ЕС иска от нас да е така и ние се съгласихме. Сега или трябва да променим ЕС или да излезем от него или да гледаме как българите изчезват от тези земи.

fallback