Снимка: Булфото, архив
fallback

Служебният премиер Огнян Герджиков ще бъде извикан в анкетната парламентарна комисия за избор на нов изтребител, която бе създадена по предложение на ГЕРБ.

Oще по темата

Ще повикаме всеки, който преценим, че може да ни е от полза, включително и служебния премиер Герджиков, заяви преди първото заседание на комисията Емил Христов от ГЕРБ, който оглави анкетната комисия.

Президентът Румен Радев няма да бъде викан за обяснения дали е бил повлиял за класирането на трите оферти, но хора от екипа му в президентството ще трябва да дават обяснения, стана ясно от думите на Христов.

Той не посочи имена, но даде да се разбере, че тези хора са работили в групата на Министерството на отбраната, която е класирала офертите.

Нашата цел не е да върнем в класирането Ф-16, но ако установим, че тези самолети са отстранени от конкурса неправомерно, ще съобщим на Министерски съвет, каза още Христов, цитиран от "24 часа".

Служебното правителство на Герджиков прие решение, с което одобрява класирането на трите оферти за нови бойни самолети. На първо място бяха класирани шведските "Грипен", на второ италианските "Юрофайтър", а офертата на Португалия и САЩ за Ф-16 беше декласирана. Това даде повод на ГЕРБ да допуснат, че президентът Румен Радев е лобирал за избора на шведските изтребители.

Комисията трябва да приключи своята работа до края на септември, съобщи Христов. Депутатът от ГЕРБ обвини президента Радев, че манипулира общественото мнение по отношение на анкетната комисия като я нарича трибунал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

до 13

преди 6 години

ми тя комисията не определя кой да участва, явно производителя не е бил заинтересован от тая поръчка, по виж португалците са решили да се отърват от старите бръкми и са участвали. Та новото си е ново де! и класирането не го е направил Гержика, а комисийката на Боце, избрана при тях, на нея да се сърдят! явно за председателя и не е имало комисионка и хоп греда ха ха ха

19

Анонимен

преди 6 години

Юрофайтъра е скъп, а Ф16 е морално остарял и скъп. Ще купим сигурно повечко стари такива и после ще им пробваме катапултите

18

Въорос за малоумници

преди 6 години

Защо служебното правителство се разбърза да купува Грипените , ако не за комисионните?Служебнотонправотелство има грижаза изборите само - това е според Констотуцията. *** как да оставиш тлъстите комисионни на следващите?! Радев ксто пълен новобранец се хвана в капана и той...

fallback