Снимка: архив "Булфото"

Шефът на парламента Димитър Главчев разпореди да бъде извършена техническа експертиза на устройствата, с които гласуват депутатите.

Това обявиха от Народното събрание стана след като от "Воля" днес сигнализираха, че въпреки въведените пръстови отпечатъци за гласуване, народните представители все пак могат да гласуват с чужди карти.

Депутатите на Марешки разказаха, че направили експеримент и се оказало, че един от тях, Андон Дончев, успял да "пробие" системата след като с картата на колегата си Симеон Найденов и със своите пръстови отпечатъци вчера гласувал при създаването на анкетната комисия за НДК.

Още по темата
Дончев бил "хванат" да гласува от телевизионна камера, но беше категоричен, че гласуването с чужда карта  било именно експеримент, а не практика.

От "Воля" попитаха и дали всички закони в парламента се приемат така и сигнализираха с писмо председателя на Народното събрание за проблема.

"Парламентарният началник Димитър Главчев писмено информира депутата Дончев, че системата за гласуване чрез биометрични данни на всеки един народен представител – пръстов идентификатор, не допуска гласуване с чужда карта", съобщиха от пресцентъра на законодателната институция.

Въпреки това Главчев е инициирал проверка на всички устройства.

Системата за гласуване с пръстови отпечатъци на депутатите бе въведена по време на първия мандат на ГЕРБ. Тя предвижда след като народният представител сложи картата си гласуване, да удостовери с отпечатък на пръста си, че е той. Едва тогава пултът "се отключва" и от него може да се гласува.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase